Pénz- és tőkepiac

Kartelleztek a biztosítók - 7 milliárdos megabírságot kaptak

Nagyrészt megerősítette a gépjármű-biztosítási kartellben született gazdasági versenyhivatali döntést elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság.

Ebben a kartellügyben fennállása óta a második legnagyobb bírságot szabta ki a versenyhatóság: összesen 6,8 milliárd forint büntetéssel sújtotta az érintetteket 2006 végén. Az Allianz Hungáriának 5,3 milliárd, a Generali-Providenciának 1,046 milliárd, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) 361 millió forintot kellett fizetnie.

A Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t 13,6, a Magyar Opel-kereskedők Bróker Kft.-t 45, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft.-t 30,7 millió forintra bírságolta.

A versenytanács szerint a Gémosz, a biztosítók és az alkuszcégek a verseny korlátozására alkalmas magatartást tanúsítottak, amikor 2000-től 2005 nyaráig folyamatosan megállapodtak a javítói óradíjakról, illetve befolyásolták az alkuszi tevékenységet. A Gémosz 2003–2005-ben kötött a két biztosítótársasággal a javítói óradíjak mértékét rögzítő megállapodásokat. A biztosítók már 2000-től igyekeztek a számukra kedvező arányú értékesítést „megalapozni” az alkuszcégekkel, hogy korlátozzák a versenytársak hozzáférését ehhez a biztosításértékesítési csatornához – mondta ki a

A határozatot a Porsche alkuszcégén kívül valamennyi érintett megtámadta a bíróságon. A igazságszolgáltató fórum az alkuszi megállapodások kapcsán új eljárás lefolytatását rendelte el, míg a biztosítók többi megállapodása és a Gémosz versenykorlátozó döntése tekintetében változatlanul fenntartotta a versenyhatósági határozatot.

A GVH büntetési rekordjai

Az első rekordbírságról a GVH 2004-ben döntött, amikor az autópálya-kartell részvevőire hétmilliárd forintot szabott ki. Egyik cég büntetése sem érte el azonban az Allianz biztosítóét. A legnagyobb összeg fizetésére kötelezett Strabagé is mindössze 2,46 milliárd forint volt.

A nagyobb céges kartellbírságok

(milliárd forint)

Allianz Hungária 5,3 (2006)

Strabag Rt. 2,4 (2004)

Betonút Rt 2,2 (2004)

A nagyobb céges kartellbírságok

(milliárd forint)

Allianz Hungária 5,3 (2006)

Strabag Rt. 2,4 (2004)

Betonút Rt 2,2 (2004) -->

Magyar Opel-kereskedők Bróker Kft Porsche Biztosítási Alkusz Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Generali-Providencia Gémosz GVH Allianz
Kapcsolódó cikkek