Pénz- és tőkepiac

Segítség, megmentett az állam! - Az AIG dilemma

Az AIG az állami mentőövnek köszönhetően elkerülte a teljes csődöt, de a problémái még korántsem oldódtak meg. Sőt, a helyzet bonyolultabb lett, hiszen a pénzintézetnek úgy kell megtartania alkalmazottait és üzleteit, hogy az adófizetők pénzét sem szórhatja el.

Edward M. Liddy vezérigazgató ezután úgy döntött, a lehető leghamarabb visszafizeti az állami kölcsönöket, különös tekintettel arra a 60 milliárd dollárra, amelyet öt éves futamidőre kapott. Ehhez több üzletrészt el kellene adni, ez a döntés viszont a legjövedelmezőbb ágazatokat szakítaná le az AIG-ról - írja a Washington Post. A cég üzleteinek 65 százalékát szeretné eladni, ugyanakkor ezzel a módszerrel és ebben a pillanatban csak áron alul tudja értékesíteni őket.

Az AIG akkor szembesült igazán az állami mentőöv problémájával, amikor összesen mintegy egy milliárd dollárt akart kifizetni alkalmazottainak, hogy azok ne hagyják ott egy jobb állás kedvéért. A felügyelet ezt az adófizetők pénzének elpocsékolásaként értékelte.

Az elmúlt hónapokban a volt alkalmazottak tömegei szerződtek le az Ace Limitedhez és a Zurich Financial Services-hez. A cégek állítják: nem próbálják fejvadászokkal elcsábítania az alkalmazottakat a riválistól. Liddy szeptemberben közölte, hogy százharminc vezetőjének adna 92 ezer és 4 millió dollár közötti jutalmat két részletben.

A vezér azzal érvelt, hogy ezeket a rendkívül specializált munkahelyeket igazi szakértők töltik be, akik dollármilliárdokat termelnek, részben azért, hogy a cég visszafizethesse a kölcsönöket.

Az AIG jövőjét illetően Bill Bergman, a Chicago-i Fed elnöke kijelentett: lehet, hogy az állami segítség megmenti az AIG-t, de nem valószínű. Véleményét osztja az AIG korábbi vezére és legnagyobb részvényese, Maurice Greenberg is: "ha darabokra szedik és áron alul eladják a céget, hogyan fizetik vissza a kölcsönt? Nem kell atomtudósnak lenni, hogy lássuk: ez a modell nem az AIG túlélését, hanem a likvidálását szolgálja."

AIG Fed Greenberg Liddy
Kapcsolódó cikkek