Pénz- és tőkepiac

Történelmi pillanat: lassabb a drágulás, stabilizálódhatnak a fogyasztói árak

Bár különösebb meglepetést nem okozott, mégis történelmi fordulatot jelez a hazai infláció alakulása: most először látszik esély arra, hogy tartósan stabilizálhatók legyenek a fogyasztói árak.

Éves átlagban ugyan nem túl kedvező, 6,1 százalékos átlagos drágulást mért a Központi Statisztikai Hivatal 2008-ban, azonban az év végi számokból gyors dezinfláció olvasható ki. Decemberre a tizenkét havi fogyasztói árindex mindössze 3,5 százalékos emelkedést mutatott, ilyen kedvező adatra utoljára 2006 augusztusában volt példa.

Akkor is csak egyszeri hatás, a felső áfakulcs mérséklése révén tudott ilyen alacsony szintre jutni a drágulás üteme, most viszont tartósabbnak ígérkezik a folyamat. A havi alapú árcsökkenésben az üzemanyagárak tíz százalékot közelítő esése játszotta a fő szerepet, ez pedig a világpiaci kőolajjegyzések hirtelen zuhanása miatt következett be.

Az olajár ekkor már hordónként 60 dollár alá süllyedt, pedig nyáron még a 140-es szintet is túlszárnyalta. A maginfláció decemberre 3,8 százalékra csökkent, vagyis hosszú idő után először lett magasabb, mint a teljes fogyasztói kosár drágulása.

Ez is az üzemanyagár esésének a hatása, amellyel túlkompenzálta az idényáras élelmiszerek drágulását. A többi termékcsoport ára átlagban alig változott, az idényáras élelmiszereknél volt számottevőbb drágulás, ez azonban nagyjából megfelel a szezonalitásnak.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

olajár infláció Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói kosár jegybank
Kapcsolódó cikkek