Pénz- és tőkepiac

Nehéz hét után a magyar piac

Mérsékelt, 2,53 százalékos eséssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a BUX, a forint a pesti parkett zárásakor alig ért kevesebbet a főbb hazai hiteldevizákhoz képest, mint egy nappal korábban. A délelőtti árfolyam mozgások alapján sikerülhetett volna sokkal rosszabbul is ennek a nehéz hétnek a zárása.

A pesti parkett vezető papírjai közül az összes árfolyama zuhant a tegnapi és a múlt pénteken regisztrált szintekhez képest. A legkevésbé a Mol árfolyama sínylette meg az elmúlt napokat, az olajipari cég részvényeiért utoljára 8905 forintot fizettek a parketten, ez 1,81 százalékkal alacsonyabb, mint egy nappal korábban, és 3,94 százalékkal kevesebb, mint egy hete. A magyar Telekom részvényei múlt péntek óta 8,6 százalékot veszítettek értékükből, 590 forintról 539-re süllyedt az árfolyam. A Richter papírokon múlt péntek óta ülő befektetők 12,1 százalékát bukták jelenleg beruházásuknak, a gyógyszeripari cég részvényei a pesti parkett zárásakor 24450 forintot értek.

Az OTP egy hét alatt 27,7 százalékkal vált olcsóbbá. Az adat első pillantásra mellbevágó lehet - főleg a papírokat múlt hét végén még 2490 forinton vásárlóknak -, azonban érdemes megemlíteni, hogy a árfolyama ma délelőtt tíz százalék feletti mínusznál is járt. Akkor 1600 forint környékén állt még a papír ára, aminek köszönhetően a BUX is jóval 10 ezer pont alá zuhant. A zárásra 0,55 százalékossá szelidült esés, és az 1800 forintos árfolyam előbbieket figyelembe véve akár örömre is indokot adhat.

A forint a bankközi devizapiacon a reggeli kereskedés során került lejtőre: az euróért ismét csaknem 307, a dollárért 244,1, a svájci frankért pedig 206,5 egységnyit kértek a hazai fizetőeszközből. Délutánra azonban a csütörtöki zárószintek közelébe kerültek vissza a kurzusok. Így az euró 304, a dollár 241, az alpesi ország devizája pedig 204,6 forintot ért.

forint OTP deviza mtel dollár tőzsde euró Mol Richter
Kapcsolódó cikkek