Pénz- és tőkepiac

Beerősített a forint, maradhat az alapkamat

A hazai deviza árfolyama hétfő délután tovább erősödik a vezető nemzetközi devizákkal szemben. Az euró ára 295 forint, míg a svájci frankért 191 forintot, a dollárért pedig 225 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

 Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy a mostani forint erősödés általános és regionális trendbe illeszkedik, amit jól illusztrál, hogy a dollár árfolyama is visszaemelkedett az 1,30-as szint fölé, ami jellemzően erősíti a feltörekvő devizákat.

Ma ugyanakkor még korai lenne trendfordulóról beszélni, de talán jelentős gyengülésre már nem kell számítanunk, köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a svájci jegybank múlt heti akcióinak – véli az elemző. Tartós trend változást az idei év második félévétől vár Suppan Gergely, aki szerint most 2-3 hónapig még megmarad az árfolyam volatilitása, de elképzelhető, hogy a jelenlegi szinten történjen meg a stabilizálódás. Suppan Gergely arra számít, hogy az egy hét múlva esedékes kamatdöntésnél tartja az irányadó rátát az MNB. „Érdemes most még tartalékolni a puskaporral” – véli az elemző.

forint dollár svájci frank euró trendforduló
Kapcsolódó cikkek