Pénz- és tőkepiac

Felhördült a piac a kamatvágások indoklása miatt

Megmozgatta a nemzetközi devizapiacot a tegnapi kettős kamatvágás, amely történelmi mélybe küldte a brit rátát és az eurótérség alapkamatát. Utóbbi 2 százalékról fél százalékponttal, 1,5 százalékosra csökkent, a szigetország irányadó rátája pedig félszázalékos lett.

A piaci felhördülést mégsem a két kulcsdeviza, az angol font és az euró kamatának további csökkentése okozta, sokkal inkább a döntéseket követő kommentár által festett borús kép lombozta le az egyébként sem derűs kedvet.

A monetáris politikát figyelőknek egyre élesebben tűnik fel, hogy a világ nagy jegybankjai a kamatvágásokkal kezdik ellőni a maradék puskaporukat, emiatt új eszköz után kénytelenek nézni, hogy javítani tudjanak a napról napra romló gazdasági kilátásokon.

A Bank of England (BoE) elnöke bejelentette, hogy a „kvantitatív enyhítés” névre keresztelt politikája keretében 75 milliárd font értékben vásárol fel állampapírokat, valamint vállalati kötvényeket, hogy pénzt pumpálhasson a két évtizede nem látott súlyos recesszióba került brit gazdaságba. Inflációs veszély egyelőre nem fenyegeti Nagy-Britanniát, Mervyn King a döntést követő kommentárban ki is emelte, hogy a pénzromlás üteme középtávon jelentősen a cél alá kerül.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

monetáris Bank of England deviza BoE vágás Mervyn King százalékpont ráta euró recesszió árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek