Pénz- és tőkepiac

"Hogyan tüntessünk el százmilliárdokat a rendszerből?"

A kérdés a tengerentúli bankszektorra vonatkozik, és nem valami adózási trükkre, ugyanis ma délután újabb részleteket tárhat a nagyvilág elé az amerikai pénzügyminiszter a korábban "rossz" bank néven emlegetett programból – írja a Cashline iránytűje.

Az állami és magán tőkét felvonultató alapok akár 500-1000 milliárd dollár értékben is vásárolhatnak majd a bankok illikvid és problémás eszközeiből, ami egyrészt a banki mérlegek részbeni tisztulását vonná maga után, tőkét biztosítva a nagybankoknak, másrészt pedig kvázi piacot biztosíthatna ezen eszközöknek, ami a tervek szerint az árazási szintek normalizálódását indíthatná meg.

A Cashline szerint Gyurcsány Ferenc lemondása átmenetileg nyomást gyakorolhat a forint kereskedésére és a tőzsdei részvény-árfolyamokra, azonban bármilyen sugallat az MSZP részéről a sazkértői kormány felállítására azonnali erősítő hatással járhat.

Az MNB várhatóan szinten tartja 9.50 százalékos alapkamatot a mai döntésével. A monetáris Tanács vélhetően csak akkor avatkozik be a pénzpiaci folyamatokba, ha a forint hirtelen és heves gyengülést mutatna a kormányzattal kapcsolatos bizonytalanság növekedésével összhangban.

Az OTP súlya a jelenlegi 16 százalékos szintekről 25-27 százalékra ugorhat a hét folyamán esedékes BUX felülvizsgálat során, míg a legnagyobb vesztes a Richter lehet - erősítette meg a BÉT egy mai lapinterjúban. A hivatalos súlyokat kedden vagy szerdán teszi közzé a BÉT, amelyek április 1-vel lépnek hatályba. Mindazonáltal drasztikus árfolyammozgásokra nem számítunk, lévén a BUX-indexet követő alapok száma relatíve csekélynek mondható.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek