Pénz- és tőkepiac

Napi tipp: euróra érdemes cserélni a régiós devizákat

Az elmúlt hónap legjobban teljesítő feltörekvő devizája, a cseh fizetőeszköz került tegnap gyengülő pályára miután a prágai kabinet feje, Mirek Topolanek elvesztette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt és lemondott. Devizaelemzők szerint a korona rövid távon elveszítheti az utóbbi hetek nyereségét és árfolyama a 30-as érték körül stabilizálódhat az euróval szemben.

  A cseh fizetőeszköz tegnap közel másfél százalékot gyengült az euró ellenében és 27,5-ös szintig emelkedett az árfolyama. A dollárral szemben közel 3 százalékot gyengült a fizetőeszköz az elmúlt két napban, amely a legjelentősebb árfolyamveszteség a feltörekvő devizák közül. Szakértők szerint a korona gyengülését nem csak a politikai bizonytalanság idézi elő, hanem piaci korrekció is zajlik, ugyanis február végén 3 és fél éves rekord szintre erősödött a cseh deviza az euróval szemben, miután a prágai jegybank kamatemelést helyezett kilátásba (az azt megelőző három hónapban ugyanis több mint 11 százalékot gyengült a korona).

Az ismét gyengülő pályára kerülő koronáról beszélnek a nemzetközi elemzők: Benoit Anne, a Merryl Lynch londoni bankház deviza-szakértője szerint „rövid távon nőnek a kockázatok a koronával kapcsolatban”. A Merryl szeptember végéra vonatkozó előrejelzésében a korona 8,7 százalékot fog gyengülni: 29,25-ös szintre. Az UBS – a világ legnagyobb deviza-ügyletekkel foglalkozó hitelintézete – klienseinek tegnap azt javasolta, hogy adják el a koronát, ugyanis év végéig 29,5 koronába kerül majd az euró.

Thanos Papasavvas,a londoni Intersec deviza-kereskedője szerint 11,4 százalékot gyengül az idén a korona, és majd csak ha eléri a 30-as szintet akkor érdemes eurót vásárolni. A cseh korona gyengülése hasonlóan árfolyam-emelkedő pályára lökheti a többi vezető kelet közép európai devizát is.

Papasavvas szerint a zloty akár 10 százalékkal érhet kevesebbet az idén és árfolyama az 5 eurónál fog stabilizálódni. „Szerintem még nem értük el a piac alját a feltörekvő fizetőeszközök esetében, semmi esetre sem vásárolnék most a piacon” – mondja az elemző. A lengyel jegybank tegnap – a várakozásoknak megfelelően – 25 bázisponttal, rekord alacsony szintre: 3,75 százalékra eresztette az irányadó kamatot. A döntésre enyhén reagált a zloty árfolyama: 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben: 4,5569-es szintre. Jaroslaw Janecki, a Societe Generale varsói elemzője szerint a jegybank tovább fogja vágni a kamatot, hogy életet leheljen a gazdaságba, ami miatt a zloty nem lesz képes áprilisban erősödő pályára állni.

„Az utóbbi napokban kibontakozó részvénypiaci rali miatt még senki se gondolja, hogy minden rendbe jött a kelet-európai piacon” – véli Paresh Upadhyaya, aki a bostoni Putnam Investment pénzpiaci elemzője. „Most érdemes lesz eladni e feltörekvő pénzeket az euróval szemben.” – teszi hozzá.

Bár a cseh korona látványosan gyengült a bizonytalan politikai helyzet miatt, nem valószínű, hogy tartósan a gyengülő pályán maradjon és a 30-as szint közelébe gyengüljön – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A szakértő szerint érdekesség, hogy a forint tegnap levált a régiós devizákról, például mind a korona, mind pedig a zloty 1 százalék körüli veszteséget élt meg, míg a forint fél százalékkal erősödött és délutánra a 299-es szinten landolt. Suppan szerint kiváró a hangulat a hazai devizapiacon, a befektetők várják a politikai fejleményeket, de ez inkább támogatólag hat most a devizára. Ahogy az elemző mondta: „az agóniának vége, bármi is történjen, az csak jobb lehet a forintnak”. A forint erősödését, és a régiós devizák stabilizálódását segítheti, hogy javul a hangulat a nemzetközi piacokon, „már látszik a gödör alja”. Az új lakás eladás nőtt a tengerentúlon, és az eurózóna befektetési menedzser indexe is kisebbet esett a múlt hónapban, mint a megelőzőben. Suppan Gergely szerint a forint sem fog tartósan gyengülni, de a régiós trendhez vissza fog zárkózni, és a 300-as szint körül ingadozik majd a következő napokban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek