Pénz- és tőkepiac

3,4 százalék volt a hiány 2008-ban

Teljesítette Magyarország tavaly az államháztartás hiányára vonatkozó maastrichti kritériumot, és minden esély megvan arra, hogy 2009-ben is a 3 százaléka alatt maradjon a deficit - ismertette Veres János pénzügyminiszter szerdán Budapesten.

Hozzátette: az államháztartás eredményszemléletű hiánya GDP- arányosan 3,4 százalék lett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint 2008-ban, a nyugdíjreform költségeivel korrigáltan azonban - ami 0,6 százalékpontot jelent - tavaly a hiány a GDP 2,8 százaléka volt.

Az elmúlt két és fél évben az ország rekordméretű és sikeres konszolidációt hajtott végre - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Magyarország adósságfinanszírozása biztosított - válaszolta Veres János pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre. Hozzátette: az IMF és az EU hitelkeretével 2009-ben és 2010-ben is finanszírozható az ország.

A magyar kormánynak nem volt tudomása a Mol részvény-tranzakcióról - erősítette meg kérdésre ismételten a pénzügyminiszter. "Sem az osztrák, sem az orosz kormánytól előzetesen tájékoztatást erről nem kaptunk" - mondta.

hiány veress jános gazdaság válság
Kapcsolódó cikkek