Pénz- és tőkepiac

Hosszabb távon gondot okozhat az ukrán lépés az OTP-nek a Cashline szerint

Az ukrán jegybank tegnap minden spot és forward (azonnali és határidős) devizaügylet kötését megtiltotta 2010 január 1-ig. A lépéssel a hrivnya esetleges további gyengülését szeretnék megállítani.

Az OTP ukrán leányának esetében rövid távon nem várható jelentős negatív hatás, mivel a hitelezési aktivitás amúgy is jelentősen lecsökkent és a kereskedelmi bankok a jegybanktól rendszeresen juthatnak devizához aukciók keretében – írja a Cashline iránytűje.

Hosszabb távon ugyanakkor problémát okozhat az intézkedés (amennyiben meghosszabbítják vagy más adminisztratív eszközzel szabnak gátat a konvertibilitásnak), mivel a hrivnya esetleges gyengülése és a devizaforrások korlátozottsága jóval drágábbá teheti a helyi bankok (és pl. az OTP ukrán leányának) refinanszírozási tevékenységét, nem is beszélve a hitelportfólió vélhető minőségromlásáról.

A Goldman Sachs is az előző negyedév egyik fő veszteségforrásának a kereskedelmi ingatlanok leértékelődését tartotta, ami továbbra sem enyhül, és amit számos befektetési szakember egy újabb forró katlannak tart, jelentős kockázatokat okozva még a banki eszközökre.

A Deutsche Bank elemzői szerint akár további 45 százalékos árcsökkenéssel is számolni lehet a szegmensben (pláne az ingatlanpiaci lufifújás egyik legnagyobb nyertese, a REIT-ek háza tájáról), ami hellyel-közzel még igaz is lehet, hisz számos ingatlanos cég és bank jóval a mostani felett tartja nyilván ingatlanjait, nem is beszélve arról, hogy óriási tőkeáttétel és sok esetben spekulatív jellegű fejlesztések jellemezték a szektort az elmúlt években.

Az Intel is jobbat domborított! Tegnap este tette közzé a világ legnagyobb chipgyártója az első negyedéves gyorsjelentését, mely 11 centes EPS eredményt tartalmazott a várt 3 centes elemzői konszenzussal szemben (a bázis negyedévben még 25 cent volt). A vártnál nagyobb nyereséget még tetézte az is, hogy a vállalat szerint a mostani negyedévben az értékesítés elérhette a mélypontot, és enyhe talpra állás következhet, de konkrét előrejelzéssel nem tudott szolgálni a cég a bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva.

Deutsche Bank OTP deviza konvertibilitás REIT ukrán Intel Wall Street Goldman
Kapcsolódó cikkek