Pénz- és tőkepiac

Kamattartást vár a piac a monetáris tanácstól

A monetáris tanács nem változtat a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén hétfőn a Reuters napokban készült felmérése szerint, a konszenzus szerint az év végére 8,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

A megkérdezett 23 elemző közül csupán egy számít csekély mértékű kamatcsökkentésre. Valószínűsíthető, hogy az euró 290 forint körüli, stabilnak látszó árfolyamára alapozták véleményüket az elemzők.

Ez az árfolyam feltételezhetően a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek is megfelel, akiket a márciusi kamatdöntő ülésen - miközben az euró 302-307 forintos ingadozási sávban tartózkodott - 6:3 arányban leszavaztak a monetáris tanács külső tagjai, amikor 100 bázispontos emelést javasoltak.

A Reuters elemzői felmérése szerint az idei átlagos 3,9 százalék, a decemberi 5,55 százalék lehet, 2010-ben pedig éves átlagban a fogyasztói árak átlagosan 3,35 százalékkal lehetnek magasabbak az egy évvel korábbinál a konszenzus szerint.

Márciusban a fogyasztói árak 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette.

A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat.

kamattartás Monetáris Tanács MNB jegybanki alapkamat
Kapcsolódó cikkek