Pénz- és tőkepiac

Magánnyugdíjpénztár: a választható portfólió a siker titka?

A múlt évben a válaszható portfoliójú magánnyugdíjpénztárak hozamai plusz 6,26 és mínusz 12,68 százalék között szóródtak

A múlt évben a válaszható portfoliójú magánnyugdíjpénztárak hozamai plusz 6,26 és mínusz 12,68 százalék között szóródtak, sokkal kisebb volt a veszteségük, mint azoknak a pénztáraknak, amelyeknél a tagok még nem választhatnak a portfóliók között - olvasható a BDO Forte Kft. elemzésében.

A magánnyugdíjpénztárak közül az első körben 13 tért át a választható portfólióra. Ezek hozamai a múlt évben - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai alapján - plusz 6,26 és mínusz 12,68 százalék között szóródtak, szemben a válaszható rendszerre át nem tért pénztárak mínusz 14,46 és mínusz 32,95 százalék közti veszteségével.

Az elemzés megállapítja azt is, hogy a pénztártagok döntő többsége nincs abban a helyzetben, hogy mérlegelje a pénztári befektetések kockázatát, sőt azzal sincs igazán tisztában, hogy neki magának mi az optimális megoldás. A pénztártagok nem érezték döntésük - vagy nem döntésük - súlyát, s azt, hogy ennek következményét rövid távon nem tudják másra hárítani - olvasható az elemzésben.

A pénztártagok mindössze 10 százaléka választott portfoliót, a döntő többségüket a pénztárak sorolták be a nyugdíjig hátra lévő évek száma alapján.

magánynyugdíjpénztár választható portfólió befektetés
Kapcsolódó cikkek