Pénz- és tőkepiac

Nehezebb személyi kölcsönhöz jutni - Ki hogyan szigorított?

Egyre nehezebb fedezet nélküli személyi kölcsönhöz jutni a bankoknál – tapasztalják az ügyfelek.

„A bankok szigorították a feltételeket, sokszor még a korábban hitelképes ügyfelek sem jutnak újabban kölcsönhöz” – mondja Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke. A statisztikák is azt mutatják, mind kevesebben jutnak személyi kölcsönhöz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ez év februárjában forint-, euró- és svájcifrank-alapon összesen mindössze 14,4 milliárd forintnyit helyeztek ki a hitelintézetek ebből a hiteltípusból, ez a 2005 január óta vezetett statisztikában a legalacsonyabb érték. 2008 februárjában a frissen kihelyezett állomány ennek még több mint a duplája, 30,2 milliárd forint volt.

A hitelintézetek egy része is elismeri, nem ad már annyi ügyfélnek hitelt, mint korábban. A K&H Bank két hete szigorított, és követeli meg, hogy az adós, az adóstárs és a kezes is legkevesebb 80 ezer forintos jövedelemmel rendelkezzen. A Raiffeisen Bank pedig forintalapú személyi kölcsönt újabban egyedüli igénylőknek már csak 75 ezer, adóstárssal együtt fejenként 60 ezer forint fölötti jövedelemnél ad, devizahitelnél pedig 90 ezer, illetve adóstárssal 75 ezer forintra emelkedett a limit.

Emellett a külföldi fizetőeszközben nyilvántartott kölcsönöknél a minimálisan elvárt folyamatos, határozatlan munkaviszony kilenc hónapra hosszabbodott.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

hank Raiffeisen fedezet igénylő K&H hitel MNB hitelképes személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek