Pénz- és tőkepiac

"Normális körülményekre legkorábban 2011-től lehet számítani"

A kelet-európai válság keményen érinti a német bankokat - írja vezető cikkében a Handelsblatt internetes kiadása.

Ugyan a kieső hiteltörlesztések mindenekelőtt az osztrák bankokat sújtják, a válság terjedésével immár a német hitelintézetek is érintettek. A nyugati bankok régiónak nyújtott hitelei elérik az 1300 milliárd eurót, egyedül a Commerzbank 27 milliárd eurós kitettséggel rendelkezik itt.

"A legnehezebb időszak még előttünk áll" - nyilatkozta a lapnak Herbert Stepic, a Raiffeisen International (RI) vezetője. Az RI a Raiffeisen kelet-európai leánya, "Magyarországtól Fehéroroszországig" számos országban a legnagyobb külföldi bank.

A Cheuvreux brókerház egy elemzője "Ukrajnában, Magyarországon és Romániában" látja a legnagyobb hitelezési problémákat, amik nagy kieséseket okozhatnak a negyedéves számokban. A bankvezérek ráadásul további hiteltörlesztés-kieséssel számolnak. "Normális körülményekre legkorábban 2011-től lehet számítani" - mondta Stepic.

Bajba kerülhetnek továbbá a baltikumban érdekelt svéd pénzintézetek is: a Swedbank és az SEB 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a három balti országban, és több mint 36 milliárd eurónyi hitelt adtak ki.

A Commerzbankot mindenekelőtt lengyel - BRE leánybankja a harmadik legnagyobb hitelintézet Lengyelországban - és ukrán érdekeltségei hozhatják bajba; a Hypo Group Alpe Adria (BayernLB) pedig mindenekelőtt a Balkanbank leépítésén, illetve eladásán gondolkozik - ha lesz rá egyáltalán vevő.

Raiffeisen Hypo swedbank Bank német stepic osztrák hitel bre régió BayernLB balkanbank Commerzbank Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek