Pénz- és tőkepiac

A látszat csal: a gyenge forint növeli a versenyképességünket

Középtávon évi négy-öt milliárd euró értékű külföldi működő tőke beáramlása reális, ezt jelentősen módosíthatja egy-egy nagyobb tranzakció.

Ez az év vélhetően nem lesz ebből a szempontból túlságosan jó, habár folyamatos az érdeklődés a befektetők részéről, s már komoly tárgyalási fázisba jutott projekttől való visszalépés eddig nem volt. Az idén várhatóan igazán nagy projekt nem lesz, ugyanakkor a száznál több munkahelyet teremtő beruházások, különösen a regionális szolgáltató központok létesítése élénk marad.

Minderről és arról is beszélt a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel, hogy az elmúlt időszakban javult a magyar gazdaság versenyképessége a befektetők szemében. Ez még nem a nyáron, illetve jövőre bevezetendő adóátrendeződésnek tudja be a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium illetékes szakállamtitkára, külgazdasági kormánymegbízott.

Az ok a gyenge forint – mondta, s hozzátette: míg tavaly és előtte a magas üzemanyagárak miatt értékelődött fel gyártási helyszínként Magyarország az európai értékesítésre dolgozó vállalatok számára (amelyek a szállítási költségeket akarták így megspórolni), addig most a gyenge forint hat pozitívan.

A 280 forint/euró körüli árfolyam plusz a munkára rakódó terhek csökkentésének a kilátását máris érzékelik a megnőtt érdeklődés révén – fogalmazott lapunknak. Felvetésünkre, hogy mindennek ellentmondanak a mostanában megjelent versenyképességi rangsorok, amelyekben Magyarország pozíciókat veszített, Garamhegyi azt mondta: ezek viszonylag hosszú átfutással készülnek, így a legutóbbi pár hét-hónap fejleményeit még nem tükrözhetik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

garamhegyi forintárfolyam külgazdaság szakállamtitkár betelepül regionális szolgáltató központ üzemanyagár munkahely
Kapcsolódó cikkek