Pénz- és tőkepiac

Csomag-hatás: A pénztártagok fele megszüntetné tagságát

A jövő évi adómódosításokról napvilágot látott elképzelések a pénztártagok felét kilépésre kényszerítené, áll a Patikapénztárnak a munkáltatói hozzájárulás megadóztatására vonatkozó legfrissebb felmérésében.

A tagok annak ellenére számolnák fel önkéntes pénztári megtakarításaikat, hogy a kormány tervei szerint maradna meg az egyéni befizetésekre vonatkozó SZJA-kedvezmény. Ez a jelenleg 47 milliárdnyi, alapvetően állampapírokban tartott megtakarítás felszámolása mellett hatalmas bizalomvesztéssel is jár, hiszen jelenleg a cafeteriát újonnan választó 10 emberből legalább 9 voksol az egészségpénztári öngondoskodás egyetlen intézménye mellett.
 
„A mostanáig napvilágra került adóztatási elképzelések a 15 éve fennálló, és a folyamatos szigorítások ellenére is fejlődni képes önkéntes egészségpénztári szektor fennállásának eddigi legsúlyosabb válságát hozhatják el. – jelentette ki dr. Lukács Marianna, a Patikapénztár ügyvezető igazgatója. – Felmérésünk szerint a módosítás hatására azzal, hogy a munkavállalók több mint fele megszüntetné egészségpénztári tagságát, a maradékot pedig 96 százalékos közteher sújtaná, a pénztári befizetések összege negyedére, 10 milliárd forintra csökkenne. Bízunk benne, hogy a döntéshozók időben felismerik az öngondoskodás korlátozásában rejlő veszélyeket, és felelős döntésükkel továbbra is biztosítják a több millió állampolgár egészségének megőrzését elősegítő pénztárak működésének feltételeit.”


 
Az önkéntes egészségpénztárak betétállománya mára meghaladta a 47 milliárd forintot. A Patikapénztár felmérése azt mutatja, hogy az eltörlése nyomán a munkavállalók fele rövid időn belül megszünteti pénztári tagságát. Ha feltételezzük is, hogy valamennyi, a rendszerben eddig résztvevő munkáltató fizeti továbbra is az egészségbiztosítási hozzájárulást, arra – racionális viselkedést feltételezve – összegszerűen nem költene több pénzt.

A tavalyi 39 milliárd forintos munkáltatói hozzájárulás a munkavállalók kilépése miatt 19,5 milliárd forintra csökkenne. Ez az összeg oszlana majd meg a juttatás és a közterhek között, vagyis a 96 százalékos elvonás a költségvetés számára egészségpénztári oldalról legfeljebb 9,5 milliárd forintos többletbevételt jelentene.

tagság munkavállaló cafeteria SZJA-kedvezmény Patikapénztár egészségpénztár pénztár
Kapcsolódó cikkek