Pénz- és tőkepiac

Jelentősen csökkent a Raiffeisen International profitja

A Raiffeisen International Bank Holding AG (RI) első negyedévi adózott eredménye 78 százalékkal esett 56 millió euróra, (a megelőző év azonos időszakában: 254,4 millió euró volt) elmaradva az elemzői várakozásokban szereplő 81 millió eurótól.

 A profit esést a céltartalék növelése okozta: a behajthatatlan hitelállomány az első negyedévben 4,8 százalékra nőtt, a 2008-as 3,1 százalékról. Emiatt az RI közel ötszörösére növelte hitelkockázati alapját: 445 millió euróra az egy évvel korábbi 93 millió euróról, hogy elkerülje a kelet-európai hiteltörlesztések elmaradása miatti kockázatokat - indokolta az emelést Herbert Stepic vezérigazgató. Ez az összeg elmarad a szakértői várakozásokban szereplő 478 millió eurótól. A kelet európai térségben 155 százalékkal kellett növelni a céltartalék állományt: 105 millió euróra, amelyben a magyar leánynál történt a legjelentősebb emelés: itt 37 millió euróra nőtt az állomány.

Érdekesség, hogy a bank legfontosabb bevételi forrása, a kamat bevétel - bár 8 százalékkal emelkedett – szintén elmarad a 14 százalékos várakozástól. Az operatív költségek - a megkezdett leépítéseknek köszönhetően - 2 százalékkal csökkentek. (A hazai leánynál 8 százalékos leépítést hajtanak végre az idén).

Elemzők szerint az RI egyre jelentősebben szorulhat az anya: Raiffeisen Zentralbank (RZB) forrásaira. Erre utalhat a bevételi struktúra jelentős romlása: a hitelállománya 4 százalékkal, míg a betéti-állomány 7 százalékkal csökkent tavaly óta a térségben második legaktívabb RI-nél. A tőkefedezeti ráta (Tier 1) 7,7 százalékra süllyedt a tavalyi 8,1 százalékról.

A Raiffeisen International nem adott prognózist az év egészére, de közölte, hogy szigorít a hitelezési feltételeken és tőkét kér az RZB-től.

"A tartalékfedezet csökkenése, és a nem fizetők növekvő aránya arra utal, hogy a neheze még hátra van” – véli Jiri Stanik, a Wood&Co. elemzője. Christina Marzea, a Merrill Lynch szakértője szerint „az első negyedéves céltartalék szint fenntarthatatlan.” Herbert Stepic szerint ugyanakkor "a cég üzleti modelljének köszönhetően sikeresen nyeli el a Kelet-Európára kiterjedt recessziós hatást." Az RI árfolyama közel 12 százalékot esett az utóbbi két napban.

profit Herbert Stepic Raiffeisen céltartalék
Kapcsolódó cikkek