Pénz- és tőkepiac

Íme, a világ legnyereségesebb bankjai

A The Banker magazin által ismertetett új ágazati besorolás szerint a világ legerősebb bankjai között az első helyen a JPMorgan szerepel, míg a Royal Bank of Scotland szenvedte el a legnagyobb veszteséget tavaly.

A magazin a bankokat pénzügyi erejük és profitjuk szerint is rangsorolta. Az RBS 59,3 milliárd dolláros tavalyi vesztesége "felülmúlta" a riválisokét, beleértve a Citigroupot, amelynek vesztesége 53 milliárd és a Wells Fargót, amely 47,8 milliárd dollár mínuszt gyűjtött. A Global bank profitja tavaly 85 százalékkal esett vissza 15 milliárd dollárra, az előző évi 781 milliárdról.

A The Bankernek a Reuters által ismertett listája az ezer legerősebb globális bankot sorolja fel. Eszerint a JPMorgan szerepel az első helyen, ahová az előző évi negyedik helyről küzdötte fel magát. A második helyen a Bank of America, a harmadikon a Citigroup, az RBS pedig a negyedik helyen szerepel, annak ellenére, hogy az utóbbi háromnál tavaly problémák mutatkoztak.

A HSBC az első helyről az ötödikre csúszott vissza. A Mitsubishi UFJ a legmagasabb értékelésű ázsiai bank és a lista hetedik helyén szerepel, megelőzve a kínai ICBC-t, amely pedig – a The Banker értékelése szerint – tavaly a legnyereségesebb bank volt, 21,3 milliárd dollárral.

A Reuters megjegyzi, hogy az öt legnyereségesebb bank között csak kínai vagy spanyol pénzintézetek szerepelnek. A China Construction Bank a második helyen szerepel 17,5 milliárd dollár összegű profittal, utána a Santander következik (15,8 milliárd dollárral), majd a Bank of China (12,6 milliárd dollárral) és a BBVA (9,6 milliárd dollárral). Őket a brit HBSC követi (9,3 milliárd dollárral), majd a Barclays (9,6 milliárd dollárral).

lista profit The Banker Wells Fargo Citigroup bankok China Construction Bank JPMorgan Bank of America
Kapcsolódó cikkek