Pénz- és tőkepiac

Ki hozta a medvét? - "Nem meglepő, hogy elszakadt a cérna"

Az elmúlt hetek egymásra licitáló pozitív kommentárjai és szalagcímei után most mintha mindenhonnan a pesszimizmus áradna, azon aggodalmakról cikkeznek, hogy még sincs itt az ideje a tartós piaci fellendülésnek, sokkal jobban elodázódhat a világgazdaság talpra állása – írja a Cashline iránytűje.

Most már a hónapok óta tartó olajár emelkedés megtorpanásának számlájára is írják a tegnap tapasztalt részvénypiaci korrekciót, de igazából most bármire rá lehetne fogni. Egy biztos, egyszerűen nem volt már felfelé hajtó erő a piacban, hetek óta egy nagy "szenvedést" láthattunk, amiből mondhatni törvényszerűen kellett következnie egy korrekciónak.

Más kérdés, hogy a gazdaság fundamentumai továbbra is ezer sebből véreznek, éppen ezért nem meglepő, hogy egy idő után elszakad a cérna, de a hangulatot pozitívnak tőnő hírekkel mindig befolyásolni lehet, nem is beszélve a tömegpszichózisról, amit nagyon könnyen lehet egy irányba terelgetni.

Trichet is hűtötte a kedélyeket egy tegnap tartott beszédében! Véleménye szerint továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a világgazdaságnak egy újabb, váratlanul bekövetkező viharos pénzügyi időszakkal kell szembenéznie, ami komoly erőpróba elé állíthatja a gazdaságokat, hiába látni néhány pozitív jelet, ami a visszaesés ütemének mérséklődését mutatják. Mindenesetre az óvatosság most is érződik az EKB elnök szavain, viszont most erre meg is van minden oka.

Roubinit sem a derűlátásáról ismertük meg az elmúlt években, és erre tegnap is ráerősített. Nyilatkozata szerint az emelkedő olajár (év végére akár 100 dollár is lehet) és hosszú távú kamatok jóval elodázhatják a világgazdaság recesszióból való kilábalását, illetve egyre inkább nő annak kockázata, hogy egy "W"-alakú recesszióval nézhetünk szembe. A rossz makrogazdasági mutatók és a gyenge vállalati kilátások miatt a cégek árképzése is sérül, nem is beszélve a kereslet jelentős visszaeséséről.

Ugyanakkor Európában még súlyosabb problémák is jelentkezhetnek, hisz a gazdaságok gyengélkedése mellett pallosként lebeg az Unió bankjai fölött Kelet-európai kitettségük, amelyet nem igazán orvosoltak eddig (hően az hozzáállásához, ami inkább halogató álláspontra helyezkedett). Roubini szerint a jelenlegi helyzetben a protekcionizmus erőltetése sokkal károsabb hatással is lehet a világra, mint azt sokan gondolnák.

cashline recessszió olajár EKB Trichet korrekció Roubini részvénypiac válság
Kapcsolódó cikkek