BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapkodták a kötvényeket

A szakértőket is meglepte a tegnapi államkötvény-aukciók sikere. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) három-, öt- és tízéves állampapírokat hirdetett meg összesen 24 milliárd forintnyi értékben, ezeket négy-ötszörös túljegyzés mellett kapkodták el.

A központ ezért megemelte az értékesített mennyiséget; így csaknem 42 milliárd forintnyi állampapír kelt el. A hozamok is hatalmasat zuhantak, sőt, a délelőtti másodpiaci rátákat is alulmúlták.

A szakemberek szerint a jól sikerült aukciónak fontos üzenete van a befektetők felé: azt jelzi, az ország képes lehet ismét a piacról finanszírozni magát. A nyugdíjpénztárakra is ráfér az állampapírpiac gyógyulása, hiszen tavaly a kasszák katasztrofális hozamokat értek el, az idén pedig a tavaszi részvénypiaci rali ellenére is többségük még csak keveset dolgozott le a mínuszokból.

A hazai fizetőeszközt szintén erősítette a kötvényaukció sikere, délelőtt átmenetileg 267 forintra csökkent az euró ára, ám délutánra jelentősen gyengült a magyar deviza.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.