Pénz- és tőkepiac

Eurókötvényt bocsát ki Magyarország

Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a Citigroup és az ING Bank NV pénzintézeteknek egy euróban denominált benchmark kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére csütörtökön - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az ÁKK Zrt. a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel - áll a közleményben. A Pénzügyminisztériumban egyelőre további részleteket nem kívántak közölni a kibocsátással kapcsolatban. Oszkó Péter pénzügyminiszter a hónap elején úgy nyilatkozott, hogy Magyarország szeptember végéig tervezi eurókötvény kibocsátását.

A pénzügyi világválság kirobbanása óta első alkalommal kísérel meg devizakötvény-kibocsátást Magyarország. Az ország finanszírozásához elengedhetetlen a külső források igénybe vétele, de a nemzetközi szervezetektől kapott hitelcsomag ezt részben kiváltotta az elmúlt hónapokban.

A kérdés az, hogy a következő év második felében az állampapír, illetve devizakötvény kibocsátásból biztosítható-e annyi forrás, amely a lejáró finanszírozásához és a 2009-2010-ben keletkező költségvetési hiány menedzseléséhez elegendő - fogalmazta meg a dilemmát korábban a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter akkoriban rögzítette, hogy ha a válságkezelő kormány végrehajtja programját, akkor felgyorsulhat a visszatérés a piaci finanszírozáshoz. Ennek feltételeit már hónapok óta készíti elő az Államadósság Kezelő Központ azzal, hogy a diszkont kincstárjegyek esetében a kibocsátásnál már visszaállította a szokásos mennyiséget, az államkötvény piacot pedig fokozatosan építi visszavásárlásokkal, valamint kis mennyiségű, de rendszeres aukciókkal.

Magyarország eddig 14,2 milliárd euró hitelt hívott le a Nemzetközi Valutaalap és az által megajánlott keretből. Az ország ebből június végéig több mint 8 milliárd eurót használt fel. Akkor a pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a finanszírozási csomag nagyban hozzájárult a jegybank devizatartalékainak emelkedéséhez. A felhasznált több mint 8 milliárd euróból az államadósság refinanszírozására, azaz a lejáró állampapírok kifizetésére, illetve visszavásárlására 6,5 milliárd eurót kellett fordítani, a többi a bankrendszer stabilitását segíti.

A kormány a tervezett eurókötvény kibocsátás előtt egy nemzetközi roadshow keretében mérte fel a piacot, ennek tapasztalatai alapján dönthettek a kibocsátás mostani időzítéséről.

Július elején Frankfurtban, Amszterdamban és Londonban
találkozott befektetőkkel a Bajnai Gordon miniszterelnök vezette magyar delegáció. A roadshow non deal - azaz nem ügylet központú - volt, de felmérte egy későbbi devizakötvény-kibocsátás lehetőségeit.

A magyar állam utoljára tavaly májusban bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben tízéves futamidejű eurókötvényt, amelynek
kibocsátási hozamfelára 98 bázispont lett a 10 éves  eurókamatcsere-hozam (midswap) felett. A 99,54 százalékos árfolyamon kibocsátott eurókötvény évi 5,75 százalékos fix kamatot fizet, lejárata 2018. június 11. Ugyancsak az elmúlt év tavaszán került sor egy 150 millió svájci frank, illetve egy 200 millió svájci frank összegű devizakötvény kibocsátására, az előbbi 5 éves futamidejű, az utóbbi 8 éves lejáratú.

A térség országai közül eddig Csehország próbálkozott devizakötvénnyel, másfél milliárdnyi eurókötvényt dobtak piacra áprilisban. A Barclays, az Erste csoport és a Deutsche Bank közös szervezésében kiadott ötéves lejáratú szelvénye 4,5 százalék, másodforgalmazói ára 98,839 százalék, induló hozamfelára az összehasonlítható eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett 1,90 százalékpont volt. Akkor a piacon lévő magyar eurókötvények felára hozzávetőleg 4,35 százalékpont volt.

Lengyelország április végén jelentette be, hogy dollárban jegyzett kötvény kibocsátására készül. Ennek egyhetes amerikai népszerűsítő körútja június elején volt, de a kibocsátás még nem történt meg. Lengyelország legalább 1 milliárd dollárnyi kötvényt tervez elhelyezi a nemzetközi kötvénypiacon. A kötvény öt, vagy tíz éves lejáratú lesz.

benchmark-kötvény eurókötvény Pénzügyminisztérium mnp
Kapcsolódó cikkek