Pénz- és tőkepiac

Jövő héten elfogadják: kétmilliárdra büntethetik a bankokat

A kormány a héten fogadta el azt a rendeletet, amely szeptember elsejétől teljes fogyasztóvédelmi jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének.

Binder István, a hivatal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: emelkednek a bírság összegek is, a maximum tétel kétmilliárd forint lehet - adta hírül a portfolio.hu.

Bajnai Gordon kormányfő Blikkben megjelent interjújában szintén megemlítette a kétmilliárdos büntetés lehetőségét.

Binder István, a felügyelet szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a döntés nyomán szeptembertől a PSZÁF az egyedi ügyfélpanaszok után is olyan vizsgálatot indíthat, ami bírsággal vagy egyéb eljárással zárulhat. A legsúlyosabb kiszabható bírság a 100 millió nettó éves árbevétel feletti pénzintézmények esetében kétmilliárd forint lehet, ezt akkor szabhatják ki, ha a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés történik - fejtette ki.

A kormány, a PSZÁF, a Bankszövetség és a közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet, valamint nemrég megeyezés született arról is, hogy a bankok szeptemberig nem módosítják egyoldalúan szerződéseiket.

"A törvénymódosítás illetve a megalkotandó magatartási kódex célja, hogy megakadályozzuk a bankok indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításait" - nyilatkozta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke még hétfőn az MTI-nek.

farkas ádám Binder István bírság pszáf
Kapcsolódó cikkek