Pénz- és tőkepiac

Privát bankárok – Megnehezíti a számítást a "betétháború"

Bár a hazai piaci szereplők nagy része növekedésről számolt be 2008-ra vonatkozóan a privát banki üzletágat illetően, Magyarországon is érvényesülhetett az a nemzetközi trend, amely szerint a kezelt vagyon átlagosan 20 százalékkal csökkent – nyilatkozta lapunknak Barócsi István, a BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója annak a tanulmánynak a megjelenése kapcsán, amelyet a társaság az év elején készített a szektor állapotáról.

Hozzátette: a kezelt csökkenését kompenzálta az akvizíciókból származó tőkebeáramlás, s bár az üzletágban érdekelt hitelintézetek többsége optimistán nyilatkozott 2009 várható fejleményeit illetően is, a piaci trendek ismeretében az is nagyon jó eredménynek számítana, ha az idén nem zsugorodna a piac. (A BloChamps által összegyűjtött adatok szerint a kezelt vagyon tavaly 1780 milliárd forintot tett ki, ez minimális növekedést takar.)

Az ügyfélszámlák és a kezelt vagyonok pontos becslését ugyanakkor – mutatott rá az ügyvezető igazgató – nagyon megnehezíti az utóbbi bő fél évben kialakult „betétháború”, hiszen az a kimutatott banki állományok és a megnyitott, ám érdemben nem aktív ügyfélszámlák gyors növekedéséhez vezetett.

Ennek kapcsán Karagich István pénzügyi igazgató utalt arra: míg a megelőző években kettes szorzót alkalmaztak az ügyfélszám meghatározásánál (vagyis egy ügyfélre átlagosan két számla jutott), addig mára ez az arányszám érezhetően magasabbra nőtt.

A megugrott betéti kamatok piacra gyakorolt hatását egyébként jól szemlélteti, hogy a betétek részaránya a teljes portfólión belül 2008 első felében még 15–20 százalék között mozgott, mára viszont közelíti az 50 százalékot. A betétek előretörése mellett az ügyfelek érdeklődése fokozódott a devizaalapú termékek iránt is, ez leginkább a forint márciusi mélyrepülésekor, illetve azt követően volt igaz.

A múlt év őszétől megnőtt az érdeklődés a magyar piacon is képviselettel rendelkező külföldi privát banki szolgáltatók – UBS, Bank Gutmann, Salamon Oppenheim – iránt is, ez a tanulmány megállapításai szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy az ügyfelek szolgáltatóválasztásánál egyre hangsúlyosabb szempont a diszkréció, az adóoptimalizálás és a banktitok sérthetetlensége.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

UBS portfólió ügyfélszámla privát bankár privát bank tőkebeáramlás
Kapcsolódó cikkek