Pénz- és tőkepiac

Senki nem hisz a szemének! - Eufória a Wall Streeten

Az elmúlt két hét eufórikus hangulata rég nem látott magasságokba röpítette a tengerentúli indexeket – írja a Cashline iránytűje.

A Dow Jones január óta először lépte át a 9000 pontos határt, illetve két hét alatt 12 százalékkal tudott emelkedni, ami 2000 óta nem látott teljesítmény. De a Nasdaq index is egy rég nem látott ralira tett pontot múlt pénteken: a megelőző 12 napos folyamatos emelkedésre 1992 óta nem volt példa, ami elég nagy túlfűtöttségről árulkodik, hisz még a dotcom lufi idején sem volt ilyen eszement száguldás.

Persze a felíveléshez hozzájárult a vártnál jobb gyorsjelentések, amelyek többsége meghaladta az elemzői várakozásokat, így folyamatosan csalogatja be az eddig partvonalon álló pénzeket a piacokra, újabb vételi erőket mozgósítva.

Ugyanakkor érdemes azt is látni, hogy az amerikai vállalatok árbevétele jelentősen megsínylette válságot, korántsem tudnak olyan értékesítési számokat produkálni, mint a fogyasztási boom idején. Egyedül a profitszámok javultak, ami meg egyáltalán nem meglepő, hisz idején a vállalatok sokkal jobban odafigyelnek a költséggazdálkodásra, a létszámleépítésre, racionalizációra, olyan problémák kerülhetnek napvilágra, ami egy normál működési környezetben nem szúr szemet.

Viszont új beruházások továbbra sincsenek, a fogyasztási hajlandóság sem tért vissza a régi mederbe, egyelőre csak a bizakodás maradt a piaci szereplőknek a szebb jövőbben, de ez sosem a legerősebb kötelék.

Újabb fejezet nyílik a gyorsjelentés áradatban! A mai amerikai piacnyitás előtt teszi közzé a Honeywell ipari konglomerátum (várt EPS: 60 cent) és a Verizon telekommunikáció óriás (várt EPS: 63 cent) negyedéves gyorsjelentését, de összességében elmondható, hogy a banki eredmények után most már inkább a reálgazdasági ágazatok fogják dominálni a hírözönt, továbbra sem túl rózsás kilátásokkal.

cashline Dow Jones profit Honeywell fogyasztás árbevétel Wall Street Nasdaq gyorsjelentés piac
Kapcsolódó cikkek