Pénz- és tőkepiac

Ennyit keresnek a német igazgatósági tagok a válságban

Kevesebbet keresnek Németország csúcsmenedzserei: egy tanulmány szerint fizetésük tavalyhoz képest átlagosan ötödével csökkent. Igaz, továbbra is rendszerint millió eurós összegeket kaszíroztak.

A blue-chip cégek felügyeletei tagjainak harmada többet keresett tavaly, mint 2007-ben - írja a Spiegel Online. Ami "nem esik egybe az adott cégek gazdasági helyzetének alakulásával" - idézi fel a tanulmánycsoport vezetője.

Leginkább a Deutsche Postbank igazgatójának több milliós bónuszát kritizálta: habár a vállalat 821 milliós veszteséget könyvelt el tavaly, a Deutsche Post eladása miatt a felügyelőtanács 11,5 millió eurós kifizetést hagyott jóvá a igazgatóság kilenc tagjának.

A nyilvánosság kritikájának nyomására a Postbank vezérigazgatója felajánlotta, 2009-re jelképesen egy euróért fog dolgozni.

Az átlagosan számolt 20 százalékos fizetéseséssel a vezérgárdák keresetei a 2005-ös szintre csökkentek: 440,6 millió eurónyi fizetést kaptak a német harminc vezető cégének (DAX-30) igazgatósági tagjai, szemben a 2007-es 583,2 millióval.

Igaz, a történethez az is hozzátartozik, hogy egyes vezetőségeknek hatóságilag kellett csökkenteniük keresetüket: például a Commerzbanknál fejenként 500 ezer euróra korlátozták a kiadható éves fizetéseket, miután az állami bankmentő alapnak (Soffin) kellett besegítenie.

A Deutsche Banknál a vezetőség önként mondott le fizetésük rugalmas elemeiről.

A fizetések éllovasa végül a Siemens feje lett: Peter Löscher 8,5 millió eurós fizetést kapott. Ehhez képest a válság által keményen sújtott Infineon vezetője 1,1 milliót kapott. Az átlagos vezérigazgatói fizetés 3,8 millió euró volt, az igazgatósági tagok rendszerint 2,1 millió körüli összeget kaptak.

vezérigazgató elnök tőzsde DAX német igazgatósági tag DAX-30 Siemens Commerzbank
Kapcsolódó cikkek