Pénz- és tőkepiac

Határidőket szabtak a bankoknak is

Miután az Országgyűlés június 29-én elfogadta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt, amely az Európai Uniós irányelv felelősségi, szerződésre és tájékoztatásra, valamint intézményi szabályait tartalmazza, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közlönyben rendeleti szabályozást adott ki

Az Országgyűlés által elfogadott pénzforgalmi törvény szerint lehetővé válik új pénzforgalmi szolgáltatók megjelenése, teljes szolgáltatási spektrummal. 2009. november 1-től nemcsak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatásokat Magyarországon, hanem a Magyar Posta is, valamint az úgynevezett pénzforgalmi intézmények.

A törvény visszatérítésre vonatkozó jogot érvényesít a beszedéseknél. Eszerint amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja, hogy a számláján történt beszedés téves, vagy jogtalan volt 10 munkanapon belül visszajár neki a pénz közvetlenül a saját pénzforgalmi szolgáltatójától, nem szükséges tehát a beszedőtől visszakérni az összeget.

A törvény jelentősen korlátozza a pénzforgalmi szolgáltatók által, az ügyfél hátrányára történő pénzforgalmi szerződés-módosításokat. Így például legalább két hónappal előbb tájékoztatni kell az ügyfelet, akinek joga van költség nélkül kilépni a szerződésből, ha a módosítást nem hajlandó elfogadni.

Szigorodnak a konkrét tájékoztatási szabályok: a pénzforgalmi szolgáltató köteles minden tájékoztatást megadni az ügyfélnek a pénzforgalmi tranzakcióval, illetve annak körülményeivel kapcsolatban.

 Az MNB rendelet tartalmi elemei közül kiemelendő, hogy jelentősen szigorodnak a bejövő átutalásokra vonatkozó rendelkezésre bocsátási és értéknapozási szabályok. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak (bankok, egyéb hitelintézetek, Posta, pénzforgalmi intézmények) az ő számlájukon való jóváírásra vonatkozó tudomásszerzést követően haladéktalanul a kedvezményezett rendelkezésére kell bocsátaniuk az összeget (jóvá kell írni a számlán). A pénzforgalmi szolgáltatónak a kamatot ettől a naptól kell számítania (értéknapozási szabály).

Ugyancsak fontos eleme a szabályozásnak, hogy a kimenő (küldött) tranzakciók esetében egyértelmű határidők alkalmazása a pénzforgalmi szolgáltatók (bankok, illetve egyéb pénzforgalmi szolgáltatók) által elvégzendő feladatok tekintetében, annak érdekében, hogy az ügyfél a deviza-átutalások esetében is sokkal nagyobb biztonsággal tudja, mikor ér oda a pénz a címzetthez. A deviza átutalások esetében is határidőket kapnak a bankok, ami a harmonizált EU-s szabályozásnak köszönhetően az ügyfeleknek garantálja az EU-n belül például az euró átutalások esetében azt, hogy a pénz legfeljebb 3 nap alatt odaérjen.

határidők pénzforgalmi szabályozás MNB bankok
Kapcsolódó cikkek