Pénz- és tőkepiac

Kiábrándíthat a Magyar Telekom, törékeny az Egis eredménye

Bár a Magyar Telekom (MTel) második negyedéves számai meghaladták a piaci konszenzust, a menedzsment rontotta az idei évre vonatkozó prognózisokat a kedvezőtlenebb gazdasági környezet miatt.

Az új előrejelzés szerint az árbevétel 2 százalékkal eshet vissza 2008-hoz képest (korábban 1 százalékot jeleztek), míg a tisztított EBITDA 5 százalékkal zsugorodhat (1-2 százalék volt az előző terv). A működési környezet romlása főként a mobilbevételekben éreztette hatását az alacsonyabb beszédpercek és a magasabb ügyfél-lemorzsolódás révén, ezt pedig csak részben ellensúlyozták a költségcsökkentések és a rendszerintegrációs tevékenység bevételei. A külföldi leányok relatíve jól teljesítettek a csoport hazai tagjaihoz képest.

A július elején életbe lépett megszorító intézkedések további nyomást gyakorolnak a működésre a második félévben. A beruházási tervek egyelőre változatlanok maradtak. Az éves tervek lefelé módosítása azt jelentheti, hogy az EBITDA kb. 10 milliárd forinttal lesz alacsonyabb a korábban prognosztizált értéknél, ez azonban nem befolyásolja érdemben a csoport készpénztermelő képességét.

Véleményünk szerint a 70 forintos osztalékfizetés továbbra is fenntarthatónak tűnik. Ennek ellenére a lefelé módosított tervek kiábrándíthatják a piaci szereplőket (mint ahogy az a régiós szektortárs TPSA és a cseh Telefónica esetében is megtörtént), kiváltképp egy olyan árfolyam-emelkedés után, amelyet a Magyar Telekom papírjai futottak be az elmúlt hetekben – írja a Cashline.

Az Egis gyorsjelentése pár százalékkal felülmúlta a konszenzust működési szinten, de az eredmény struktúrája igen komoly törékenységre utal: az orosz és közép-kelet-európai egy újabb gazdasági sokk esetében jelentősen visszaeshet, míg a magyar értékesítés lehetőségei korlátozottak és a értékeltsége 2 éve nem látott szinteken. Ilyen drámai részvény emelkedés után arra számítunk, hogy a papír ismét a 20 ezer forint alatti
tartománnyal barátkozik majd.

cashline Magyar Telekom osztalék Egis EBITDA mtel árbevétel Telefónica költség gyorsjelentés tpsa
Kapcsolódó cikkek