Pénz- és tőkepiac

Már ébredezik az ingatlanpiac

A világgazdasági válság okozója, az amerikai ingatlan- és jelzálogpiac jobban van: az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézet, a Freddie Mac a hét végén profitot jelentett a második negyedévről.

A Szövetségi Lakáskölcsön Részvénytársaság - Federal Home Loan Mortgage Corporation, avagy közkeletű, de hivatalosan is elfogadott nevén: Freddie Mac - 768 millió dolláros adózott eredményt ért el a második negyedévben egyszeri tételek nélkül, és ezt könyvelési változtatásokon kívül alapjában a lakáspiac javulásával, az ingatlanárak némi emelkedésével és az ebből elért, magasabb kamatokkal magyarázta. Az első negyedévben még majdnem 10 milliárd dollár volt a hiány után a Freddie Macnél. A beszámolóban úgy vélték, egyelőre nincs szükségük további állami támogatásra, bár a jövőben ezt nem lehet kizárni, mivelhogy a válság utóhatásaként még csak most nő igazán a és ez újabb fizetésképtelenségeket okozhat a jelzálogadósok körében.

A Freddie Mac részvényesei azonban még nem járnak jól: egyszeri tételekkel együtt még mindig vesztesége volt a cégnek a második negyedben is, 374 millió dollár, miután a cég több mint 1,1 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként az amerikai kormánynak, a múlt ősszel kapott tőkeinjekció miatt.

A Freddie Mac társintézményénél, a Fannie Mae-nél - Federal National Mortgage Association (Országos Szövetségi Jelzáloghitel Társulás) - még kevésbé bíztató a helyzet: ez a cég a múlt héten 14,8 milliárd dolláros veszteséget jelentett a második negyedévről, és azonnal bejelentette igényét további 10,7 milliárd dollárnyi támogatásra az amerikai pénzügyminisztériumnál. Igaz, a Fannie Mae 55 milliárd dollárt számolt el kockázati tartalékra a második negyedévben, míg a Freddie Mac csak 25 milliárdot.

A két cég úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működnek, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal, a Fannie Mae eredetileg 1938 óta, a Freddie Mac 1970 óta. Ketten az Egyesült Államokban kint lévő hitelállomány mintegy felét birtokolják saját követelés vagy garancia formájában, követeléseik és garanciáik egyszersmind az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint egyharmadának felelnek meg.

 A másodlagos piacon felvásárolják az elsődleges hitelező pénzintézetektől a jelzálogköveteléseket, ezeket csoportosítják, és rájuk építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - terítenek a szabadpiacon, ily módon növelve és biztosítva az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A tavaly ősszel pusztítóvá vált amerikai hitelválság közepette az amerikai kormány állami felügyelet alá helyezte a Freddie Macet és a Fannie Mae-t, összeomlásukat megelőzendő, és tőkefeltöltés és rossz kintlevőségek felvásárlása formájában. 100 milliárd dollárt bocsátott rendelkezésükre, gyakorlatilag készfizető kezességet vállalva a tartozásaikra. Az állami támogatási keretet az új amerikai kormány februárban 200 milliárd dollárra emelte. Ebből a Freddie Mac eddig 51 milliárd dollárt, a Fannie Mae 46 milliárdot használt fel.

A washingtoni Fehér Házban már gondolkodnak a két intézmény további sorsán, de konkrét javaslatok jövő február előtt nem várhatók. Sok mindenről szó lehet, akár arról, hogy állami ügynökségbe szervezik a két céget, de akár arról is, hogy feldarabolják és privatizálják őket, mondták Obama elnök szóvivői.

ingatlanbiznisz amerikai ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek