Pénz- és tőkepiac

Uzsorakölcsönökkel kisemmizik az értékes ingatlanok tulajdonosait

Nem tudni, pontosan hányan lehetnek az országban azok, akik úgy veszítették el a lakásukat, hogy átverték őket. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete harmadik hónapja vizsgálja a lakáshiteleseknek adott uzsorakölcsönök ügyét, és már a rendőrség is nyomoz.

Egyelőre nincs információ arról, hány olyan ügyben vizsgálódik a rendőrség, amelyben pénzügyi közvetítők nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseket próbáltak meg kisemmizni. Bár az ORFK-nál mára ígértek tájékoztatást, az még nem tudható, lesz-e vádemelés a jogellenesen eljáró pénzügyi szereplők ellen - közölte az MR1-Kossuth Rádió.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még nyár elején kezdett vizsgálódni a lakáshitelesek kifosztása ügyében. A szervezet elnöke ma reggeli műsorunkban elmondta: egyes pénzügyi vállalkozások - általában hitel- és ingatlanközvetítők, követeléskezelők - uzsorakölcsönök folyósításával tudatosan olyan helyzetbe hozták az adósokat, hogy azok biztosan nem tudták visszafizetni a kölcsönt, és így elveszítették lakásukat. Farkas Ádám jogszabály-módosítást is szükségesnek tartana a hasonló visszaélések megakadályozására.

A PSZÁF adatai alapján a lakossági jelzáloghitel-állomány mintegy hatezer milliárd forintot tesz ki. Bár a gazdasági válság miatt emelkedett a kölcsönüket késve visszafizetők száma, 90 napot meghaladó tartozás csak a hitelek másfél százalékánál fordul elő.

Többen közülük különböző hitelközvetítőkhöz fordulnak, amelyek azonban csak uzsorakamatra adnak kölcsönt. Mivel egy idő után ezt sem tudják fizetni - az uzsorások által kikötött vételi opció miatt - a lakásukat is elveszítik a bajba jutott adósok.

ingatlanbiznisz uzsorakölcsön devizahitel farkas ádám lakáshitel pszáf
Kapcsolódó cikkek