Pénz- és tőkepiac

Equilor: Kezdődhet a rali - Kellemes meglepetés az amerikai GDP

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közzétette a második negyedéves amerikai GDP véglegesített adatát. A szaktárca által kiadott statisztika szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke a 2009 áprilistól júniusig tartó periódusban mindössze 0,7 százalékkal csökkent évesítetten.

A minisztérium által korábban közölt elsődleges becsült, majd a másodlagos, felülvizsgált adat is 1 százalékos visszaeséséről tanúskodott. Különösen a felülvizsgált adat keltett meglepetést, hiszen akkor a piaci szereplők -1.50 százalékos recesszióval kalkuláltak. Ehhez képest a mostani -0.7 százalékos érték abszolút meglepetés, pozitív értelemben, amely mind a megelőző becsléseket, mind a mostani elemzői várakozásokat jócskán felülmúlja.

Mindeközben a kereskedelmi tárca a GDP-vel egy időben egy másik, a befektetők szempontjából hasonlóan fontos adatot is közölt, amely az amerikai vállalatok - készletértékeléssel és tőkefelhasználással korrigált, utáni - második negyedéves profitjáról árult el közelebbit.

A Reuters által előzetesen bekért elemzői válaszokból 3,00 százalékos növekedés volt várható. Az elemzői előrejelzések 2,90 százalék illetve 3,50 százalék között szóródtak. Végül a vállalati profitok az első negyedévhez képest csupán 0,9 százalékos növekedést produkáltak. Érdekesség, hogy az év/év alapú, felülvizsgált adat szerint tovább nőtt a vállalatok által riportált profitcsökkenési dinamika.

Magyarán, a 2008-as második negyedévhez képest 15,3 százalékkal volt kisebb az amerikai vállalatok nyeresége.  Az egy hónappal korábban közzétett adat szerint éves szinten még "csak" 13,5 százalékkal csökkent a vállalati profit a második negyedévben.

Az Equilor szerint a véglegesített érték rendkívül pozitív meglepetés a korábbi adatok fényében, összességében pedig megerősíti azokat a várakozásokat, melyek szerint az amerikai gazdaság jó úton halad, hogy maga mögött hagyja a recessziót, ahogy erre Ben Bernanke Fed elnök is már rámutatott. Az elmúlt negyedévek adataiból kirajzolódó trendet alapul véve szinte kizárt, hogy a harmadik negyedévben már ne pozitív legyen a GDP évesített növekedési üteme az Egyesült Államokban.

A kedvező GDP adattal szemben a vállalatok profitjáról közölt adat már korántsem biztató, azonban a befektetők számára jóval nagyobb súllyal esik latba a bruttó hazai össztermék alakulása. Az európai részvényindexek illetve az amerikai határidős indexek azonnali emelkedéssel reagáltak az adatra, így nem kizárt, hogy az amerikai részvénypiacon is komolyabb rali bontakozhat ki a mai napon.

vállalat negyedév profit receszió amerikai gdp Equilor
Kapcsolódó cikkek