Pénz- és tőkepiac

Íme, Zelnik István 1,5 milliárd dolláros gyűjteménye

Zelnik István tizenhatezer darabos délkelet-ázsiai műkincsgyűjteménye, amely kétezer arany- és ezüsttárgyat is magában foglal, egyedülálló a világon. Szakértők másfél milliárd dollárra becsülik az értékét.

Zelnik István négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy teljes tudományossággal felbecsülteti 16 ezer darabos gyűjteményét, amelyből kétezer arany- és ezüsttárgy - írja a sonline.hu.

Ekkor derült ki, hogy műkincsei közül 100-150 darab egyedülálló, azaz nem ismernek belőle második példányt, így felbecsülhetetlen értékű. A teljes gyűjtemény piaci ára 1,5 milliárd dollárra tehető. Ekkor szembesült azzal, hogy milyen óriási vagyonnal rendelkezik. Tárgyairól egy teljes szakmai ismertetést is közread húsz kötetben. A gyűjtemény legjavát jövő ősszel múzeumi keretek között mutatja be Budapesten.

A kiállításra szánt tárgyak négy csoportja világszenzáció: a tyám arany- és ezüstkincsek, a khmer birodalom kincsei, a délkelet-ázsiai magas fennsíkok letűnt királyságainak aranykincse, illetve egy ázsiai aranymaszk- és aranyszobor-gyűjtemény.



Az Andrássy úton nyíló Délkelet-ázsiai Aranymúzeum mellett Zelnik István egy ehhez kapcsolódó könyvtárat és önálló kutatóközpontot is szeretne létrehozni.

Ezenkívül tehetséges fiatal magyar hallgatóknak ösztöndíjat alapít, amelyet később nemzetközi szintre kíván emelni. Úgy gondolja, hogy a magánmúzeum milliárdos bevételt hoz majd, amelyből jutni fog a magyar kortárs művészet és kultúra mecenatúrájára is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

gyűjtemény műkincs Zelnik István
Kapcsolódó cikkek