Pénz- és tőkepiac

A pénzügyi részvények és az ingatlanszektor "nagyot ugorhat"

A következő negyedévben óvatos optimizmus jellemezheti a piacokat, ilyen környezetben pedig a kisebb vállalatok és piacok területén érdemes befektetni - olvasható az Erste Csoport elemzésében.

Az elemzés szerint Magyarország gyorsan talpra állt, "ami nem meglepő, hiszen ez az egyik olyan piac a régióban, amelyet nemzetközi mentőcsomag húzott ki a bajból, ennek megfelelően nem maradt benne sok emelkedési potenciál".

Az elemzők szerint a következő negyedévben erősödik a kockázatvállalási hajlandóság, ez kedvezően hat a még mélyen a korábbi árazási szintjük alatt lévő szektorokra és vállalatokra.

A kedvező hangulat másik jele a vállalati fundamentumok további javulása lesz.

A befektetési szektorokat tekintve a technológiai részvények körében jelentkezik a legkomolyabb felfutási lehetőség, de a pénzügyi részvények és az ingatlanszektor is "nagyot ugorhat". A bankokban és a biztosítókban is maradt növekedési potenciál, hiszen a válság ezeket érintette a legsúlyosabban a közép-kelet-európai régióban és a világ más részein egyaránt.

A csoport elemzői azonban felhívják a figyelmet a banki és biztosítási szektorban még mindig ott leselkedő kockázatokra.

Az ipari és vegyipari papírokra, valamint az alapanyag-gyártók részvényeire meglehetősen gyenge teljesítményt előrevetítő kilátások vonatkoznak, ennek az oka az, hogy ezek a szektorok túlságosan is kedveltté váltak, amikor a gazdasági stabilizáció elkezdődött.

Az idei év második és harmadik negyedévében az ingatlanszektor volt messze a legjobban teljesítő szektor az Erste közép-kelet-európai befektetéseit tekintve, 218 százalékos növekedést mutatott fel az ágazat. Az alapanyagok, az ipari termékek és szolgáltatások rendre 101,0 és 80,0 százalékos bővüléssel következnek a sorban. A 2008-as év túlteljesítői, például a közművek és a távközlési társaságok idén ugyanakkor eddig határozottan alulteljesítettek - olvasható az Erste anyagában.

pénzügyi részvény a banki biztosítási szektor Erste Csoport
Kapcsolódó cikkek