Pénz- és tőkepiac

Aki svájci frankban vette fel a hitelt, most rosszul járhat

Ha a svájci jegybank emeli az alapkamatot, a svájci frank akár öt százalékot is drágulhat az euróval szemben, és ezt itthon is megérezhetik azok, akik frank alapú hitelt vettek fel.

 De ez nem jelenti azt, hogy automatikusan emelkedik a törlesztő részlet - mondja a K&H Bank vezető elemzője. A forint árfolyama ugyanis erősödött, és Magyarország kockázati besorolása javult, így könnyebben kapnak a hazai bankok hitelt, csökkenthetik a forrásköltséget, a két folyamat tehát kiegyenlítheti egymást - mondt Barcza György az MR1 - Kossuth Rádió kérdésére.

"Valóban várható, hogy ha nem is ebben az évben, inkább jövőre, a svájci jegybank is elkezdi majd visszaemelni a kamatszintet erről a rendkívül alacsony, 0,25-0,5 százalékos szintről egy hosszú távon elfogadható 1-2 százalékos szintre" - emelte ki az elemző.

A szakember szerint általánosságban nem lesz nagy változás, mert a hazai bankok már kedvezőbben jutnak hitelhez, csökken a kamatkülönbözet Svájc és Magyarország között , és ezzel a javulással együtt érkezik a kamatemelés Svájcból. A két hatás egymással ellentétben hat, és így ki is olthatják egymást.

- Azt gondolom, hogy a kamatteher a következő időszakban nem, vagy csak nagyon mérsékelten fog csökkenni. Az árfolyamnál fontos látni, hogy volt egy nagyon kedvező változás, hiszen míg a tavasszal 200 forint körül mozgott a frank árfolyama, az utóbbi hónapokban 175-180 forint körül mozog

devizahitel forintárfolyam frankhitel törlesztőrészletek jegybank
Kapcsolódó cikkek