Pénz- és tőkepiac

Alkotmánymódosítás kell a PSZÁF függetlenségéhez

Egyre valószínűbb, hogy a Versenyhivatalhoz és az Állami Számvevőszékhez hasonlóan a PSZÁF is független lesz a mindenkori kormányoktól. Az Országgyűlésnek - a javaslat elfogadása mellett - az alkotmányt is módosítania kell.

Egy törvénytervezet szerint autonóm közigazgatási szerv lesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - mondta el a Krónikának a felügyelet elnöke, aki megerősítette azt is, hogy lesz egy új, a pénzügyi stabilitásért felelős testület is.

A részletekről szólva Farkas Ádám elmondta, a felügyelet közvetlenül az Országgyűlésnek tartozna beszámolással, emellett korlátozott jogkörben, de rendeletalkotási jogot is kapna. Ehhez azonban az alkotmányt is módosítani kell majd.

A felügyeletnek az eddigi mozgásterét biztosító törvények elsősorban az utólagos ellenőrzésre, a visszatekintő típusú ellenőrzésre tették a hangsúlyt és ezzel kapcsolatban voltak a felügyeletnek lehetőségei, emellett ajánlásokat adhatott ki.

Ez azonban úgy tűnik, hogy nem bizonyult elegendőnek arra, hogy a pénzügyi rendszerben fellépő kockázatokat megfelelő mértékben szűrni tudja, meg tudja előzni. Ezért van arra szükség – mondja a szakember - hogy a felügyelet munkájában egy intézeti rendszer biztonságos működésének érdekében egy úgynevezett előretekintő felügyelet tudjon megvalósulni.

farkas ádám módosítás alkotmény pszáf
Kapcsolódó cikkek