Pénz- és tőkepiac

Mozdulatlan régiós bankok

A válság nyomán sem várnak kivonulásokat a piacról a szakértők

A kelet-európai banki szereplők túlnyomó többsége hosszú távú befektetőnek tekinthető, hisz a hosszú távon jó kilátásokban, így nem kell számítani arra, hogy bármelyikük is kivonulna a piacról – jelentette ki Debora Revoltella, az UniCredit Group Kelet-Közép-Európával foglalkozó elemzési részlegének vezetője a Euromoney által rendezett konferencián, Dubrovnikban.

Hasonlóan vélekedett Mitja Kumar, az A.T. Kearney pénzügyi intézményekkel foglalkozó szakértője is, aki szerint a külföldi tulajdonú bankok likviditási helyzete stabilizálódott, bár az egyes szereplők pozíciói között nyilvánvalóan mutatkoznak jelentős eltérések.

Leslie Sulenta, a frankfurti School of Finance and Management nemzetközi banki területért felelős szakértője szerint most a nem teljesítő hitelek arányának (NPL) növekedése ad inkább okot aggodalomra a régiós bankszektor vonatkozásában, amelynek igen komoly negatív hatása lehet a hitelintézetek jövedelmezőségére. Ebből a szempontból – tette hozzá – a válság neheze még mindenképpen hátravan, ám a régiós bankrendszer stabilitása már a növekvő NPL-ráták ellenére sincs veszélyben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

leslie sulenta School of Finance and Management bankok
Kapcsolódó cikkek