November 1-jén új pénzforgalmi szabályozás lép életbe Magyarországon és az többi tagállamában is – hívja fel a figyelmet internetes honlapján közzétett tájékoztatójában a Budapest Bank. A szabályozás célja az Európai Unió minden tagállamában új, egységes ügyfélközpontú szemlélet létrehozása, valamint az Unió területén egységes európai fizetési termékek és szolgáltatások kialakítása.

A szerződéskötésekre és -módosításokra vonatkozó legfontosabb változás, hogy az ügyfelek bankszámlaszerződéseit az új jogszabályi előírásoknak megfelelően - 2009. november 1-jei hatállyal - tartalmilag módosítják, és az új jogszabály értelmében elnevezésük keretszerződésre változik. A keretszerződés magában foglalja az üzletszabályzatot, az általános szerződési feltételeket, a bankszámlaszerződést és a vonatkozó hirdetményeket, vagyis tartalmazza a fizetési megbízások és műveletek minden lényeges feltételét. Lényeges eleme az új szabályozásnak, hogy a bank a keretszerződés módosításakor a változásokról 60 nappal a hatálybalépés előtt tájékoztatja az ügyfelet. A módosítások hatályba lépéséig pedig az ügyfél a keretszerződést díjmentesen felmondhatja, ha azokat nem fogadja el.

Amennyiben az ügyfél csoportos beszedési felhatalmazást ad valamely közmű- vagy egyéb szolgáltatójának, november 1-jétől lehetősége lesz a teljesítés felső értékhatára fióki megadásakor rendelkezni arról, hogy a bank erről az értékhatárról értesítse-e a beszedőt, vagy sem. Ha pedig az ügyfél nem adott meg felhatalmazást, úgy a bank nem továbbítja az értékhatárt a beszedő részére.

Komoly változások történnek a deviza átutalási megbízások befogadási és teljesítési feltételeiben is. Az új szabályozás az ügyfelek számára az eddigieknél kedvezőbb szabályokat fogalmaz meg az EGT (Európai Gazdasági Térség) államain belüli devizautalásokra vonatkozóan a teljesítési időkhöz és a lebonyolítási szabályokhoz kapcsolódóan. Az egyik lényeges elem, hogy novembertől az EGT-n belüli utalásoknál a kedvezményezetthez az ügyfél által küldött teljes összegnek kell megérkeznie. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfél által kezdeményezett EGT-n belüli fizetési megbízás összegéből banki díjakat nem lehet levonni.) A bank emellett a banki munkanapokon (a befogadási határidőket figyelembe véve) beérkező utalások összegét még aznap jóváírja az ügyfél számláján.

Annak érdekében viszont, hogy a bank a devizautalásokra vonatkozó szabályokat alkalmazni tudja, az ügyfél novembertől az EGT tagállamaiba küldött deviza-átutalásainál köteles a kedvezményezett számlaszámát helyes nemzetközi IBAN számlaszám formátumban megadni. Ellenkező esetben a kedvezményezett bankja vagy a közvetítő bank korrekciós kezelésért különdíjat számíthat fel az ügyfélnek, illetve a megbízást visszautasíthatja.

Változnak az utalások költségviselésére vonatkozó szabályok is. Eddig a deviza utalások minden típusánál három költségviselési módot lehetett alkalmazni: az osztott módot, amikor mindkét fél a saját költségeit állja, illetve olyat, amikor a teljes költséget a megbízó, vagy a kedvezményezett viseli.

Mostantól viszont az EGT-n belüli devizautalások többségénél csak az osztott költségviselési mód adható meg, így például a bankon belüli deviza átutalás/átvezetésnél, a devizaszámláról indított belföldi forintutalásnál, illetve az EGT-n belüli EGT devizanemű nem konverziós átutalásnál. Az EGT-n belüli konverziós utalásoknál a tranzakció költségeit állhatja a megbízó is, a kedvezményezett viszont csak abban esetben fizetheti a költségeket, ha EGT-n kívüli utalásokról van szó.