Pénz- és tőkepiac

Nyerésre áll a forint

Átmenetinek értékelik a régiós devizák – köztük a forint – múlt heti gyengélkedését a devizapiaci szakértők, és hoszszabb távon további erősödésre számítanak. Ami a forintot illeti: az Equilor Befektetési Zrt. elemzői 2010-re a 255 és 265 forint közötti sávba várják a hazai pénz euróval szembeni árfolyamát, de vannak ennél optimistább előrejelzések is, amelyek 245 forintos árfolyamcélt jósolnak.

Hasonlóan derűlátók az elemzők más régiós fizetőeszközök kapcsán is. Gernot Giebling, az LBBW elemzője szerint például a lengyel pénz alulértékeltsége 10 százalékos, és a mostani 4,27-os szintről 4,00-ig erősödhet év végéig a zloty, jövőre pedig 3,8-es euróárfolyammal kell számolni Varsóban. Peter Attard Montalto, a Nomura londoni közgazdásza is úgy véli, hogy „a lett gazdaságot övező bizonytalanság gyűrűzött be a múlt héten az egész térségbe, de a félelmek eltúlzottak”.

Az Equilor szerint pedig Magyarország lehet az egyik nyertese a válságot követő időszaknak: hosszabb távon a befektetői hangulat javulásával és az várható további csökkenésével újra tér nyílhat a kamatcsökkentések irányába, és jövő év végére az optimistább várakozások szerint akár 3 százalék alá is csökkenhet az inflációs ráta.

forint zlotyi elemzás árfolyam
Kapcsolódó cikkek