Pénz- és tőkepiac

Soros: le kell faragni a bankok profitját!

A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében közép- és hosszú távon olyan reformokat és szabályozási előírásokat kell bevezetni világszerte, amelyek csökkenteni fogják a bankok nyereségét.

A pénzpiacok hajlamosak a túlárazásra, a buborékok kialakulására, ezért a szabályozó és felügyeleti hatóságoknak kell beavatkozniuk a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető buborékok kialakulásának megakadályozása érdekében – fejtette ki a Financial Times mai számában megjelent írásában Soros György.

A cikk egyfajta összefoglalása és felvezetése annak a budapesti előadássorozatnak, amelyen a világ egyik legismertebb pénzügyi guruja mától kezdve öt napon át kifejti a véleményét a világ aktuális gazdasági, pénzügyi és politikai helyzetéről.

A Magyar Tudományos Akadémián tartandó előadássorozat elé írott cikkében Soros amellett érvel, hogy bizonyos derivatív értékpapírokat a pénzügyi rendszer egészének stabilitása érdekében igen erősen szabályozni, korlátozni kell, esetleg be is kell tiltani.

Azoknak a bankoknak pedig, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek (mert az állam úgyis megmenti őket), ezért cserébe le kell mondaniuk bizonyos típusú ügyletekről és azt is el kell fogadniuk, hogy csak versenytársaiknál kisebb tőkeáttételt használhatnak.

Egyes bankokat fel kell darabolni, mert túlságosan monopolisztikus pozíciókra tettek szert – érvel Soros. A hitelintézetek eszközállományában lévő strukturált értékpapírokra pedig magasabb kockázati besorolást kell adni, mint eddig, s ez a tőke-ellátottsági követelményeik szigorítását is maga után vonja. Ez a pénzember szerint valószínűleg elveszi a bankok kedvét a kockázatok széles körű értékpapírrá alakításától.

Mindez csökkenteni fogja a bankok nyereségét, ezért nem mindegy, mikor léptetjük életbe ezeket a reformokat – véli Soros. Szerinte most még nincs itt az ideje a szigorítások foganatosításának, mert a pénzügyi rendszer még nem stabilizálódott eléggé a 2008. őszi összeomlás után. De nem szabad megfeledkezni sem a reform fontosságáról – int a pénzügyi guru.

Alan Greenspan Soros György a válságról befektetési konstrukciók félreárazása
Kapcsolódó cikkek