Pénz- és tőkepiac

Sötét ló a GDP tényezők között - Mit mond Soros?

Meddig maradhat fenn a jelentős tőkebeáramlás? Tehetnénk fel a sokakat foglalkoztató kérdést, mely az elmúlt időszakban fűtötte a piacokat, mivel az elmúlt félévben egy-egy csalódást keltő adat csak ideiglenesen volt képes megállítani az emelkedést – írja a Cashline.

A piramis-játék vége felé tarthatunk, de pontosan lehetetlen megállapítani a fázist. Soros Györggyel egyet tudunk érteni, aki úgy fogalmazott, hogy a piac úgy árazza a mostani válságot, mint bármelyik más az elmúlt években bekövetkezett megingást, azonban ez a krízis eltér a korábbiaktól, itt nem lesz V-alakú tiszta felépülés. Az más kérdés, hogy a likviditás az talán minden eddiginél nagyobb mértékben áll rendelkezésére a szereplőknek, ettől megy a piac. Még egy darabig….

A héten Amerika gyorsjelentési üzemmódból makro-fokozatba kapcsol, miután egy sor fontos vagy legalábbis annak tartott gazdasági mutató jelenik meg. Ezek között talán a legnagyobb érdeklődéssel várt indikátor a harmadik negyedéves (csütörtök), ahol a konszenzus 3,2 százalékos növekedést vár az előző periódusok csökkenése után: harmadik negyedévben elsősorban a roncsautó program és az első lakásvásárlóknak szóló kedvezmények befolyásolták a fogyasztást, családonként több ezer dollárral megtámogatva a fogyasztói döntéseket (a fogyasztás a GDP 70 százalékát teszi ki). A GDP-ben ugyanakkor hangsúlyt kap majd a beruházások alakulása és az Ez a két tényező kicsit sötét lónak számít a GDP tényezők között, ugyanakkor a fenntarthatóság miatt a piaci szereplők komolyan veszik majd a pályájukat. A piac egyébként a negyedik negyedévre 2,4 százalékos növekedést becsül.

Az OTP ukrajnai leánybankja 947 millió hrivnyás (körülbelül 20 milliárd forint) veszteségről adott számot a harmadik negyedévben, így összességében közel 1,7 milliárd hrivnyás veszteségnél járhat az eddig eltelt három negyedévet illetően. Ugyanakkor ezen számok az ukrán számviteli szabványok szerint kerültek publikálásra, ami jelentősen eltér a magyar, illetve az IFRS szabályoktól (ez utóbbi szerint az év első felében közel 10 milliárd forint veszteséget termelhetett az ukrán pénzintézet).

Aggodalomra adhat okot, hogy a bank az első félévben a teljes hitelportfóliójának 34 százalékát strukturálta át, illetve az ukrán valuta relatíve gyenge volt a harmadik negyedévben a dollárral szemben, így a most közzétett veszteség megerősítheti azon piaci aggodalmakat, hogy gyengülhet a profittermelő képesség. Ugyanakkor az OTP korábbi előrejelzése szerint egyre kevésbé valószínű, hogy az ukrajnai leány év végére nullszaldós legyen. Figyelembe véve a mostani veszteséget, illetve az újabb tőkeemelési híreket, ez teljesen egészében érthető.

OTP GDP negyedév makro V-alakú likviditás tőkebeáramlás ukrán Soros
Kapcsolódó cikkek