Pénz- és tőkepiac

A H1N1 tette a legjobb befektetéssé a fokhagymát Kínában

Kínába idén a fokhagyma számít a legjobb befektetésnek, megelőzve az aranyat és a részvényeket. A termék ára megnégyszereződött március óta.

A Morgan Stanley elemzői szerint elképzelhető, hogy a fokhagyma az újinfluenza vírusnak köszönheti sikerét. Bár a növény vírusirtó hatását csak megfigyelések és nem klinikai kísérletek támasztják alá, a jelek szerint Kínában sokan hisznek benne. A China Daily jelentése szerint egy Kelet-kínai városban lévő iskola például 200 kilogramm fokhagymát vásárolt és arra utasította a diákokat, hogy fogyasszák el az egészségük érdekében – tudósít a Reuters.

Négyszeres árnövekedésével a fokhagyma idén a legjobb Kínában, megelőzve az aranyat és a részvényeket. A Morgan Stanley ugyanakkor úgy látja, Kínában spekuláció kezdődött az árupiacon és ennek legjobb példája a fokhagyma. Ugyanakkor valós piaci mechanizmusok is alátámasztják a fokhagyma árának szárnyalását. A múlt évben a fokhagyma olyan olcsó volt, hogy számtalan farmer úgy döntött: felhagy a termesztésével. Mostanra tehát lecsökkent a kínálat, a kereslet viszont – részben a H1N1-nek köszönhetően – megnőtt, ezért logikus az áremelkedés.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia munkatársa szerint nincs ok aggodalomra, mivel a fokhagyma ára ciklikusan változik, vagyis nemsokára ismét csökkenni fog.

fokhagyma befektetés
Kapcsolódó cikkek