Pénz- és tőkepiac

Az idősek és a nők is kedvet kaptak a netes "kötelezőhöz"

Idén a biztosítótársaságok 800 ezer olyan lakossági ügyféllel számolnak, akik gépjármű-felelősségbiztosításukat más pénzintézetnél kívánják megkötni. Az eddigi felmérések szerint a többség az interneten keresztül bonyolítja a szerződéskötést.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán évről évre új tendenciák lepik meg a szektorral foglalkozó szakembereket. Hosszú időn keresztül a középkorú, magas iskolai végzettségű, magas jövedelemmel rendelkező réteg volt a legaktívabb az átszerződést tervezők piacán.

Ők drágább gépjárműveik után már olyan magas éves díjat fizettek, hogy egy-egy kedvező ajánlat akár évi több tízezer forint megtakarítást is eredményezhetett. Költségeiket tovább növelte, hogy ez a réteg általában nagyobb településeken él, ami tovább drágítja a kötelező biztosítás díját. 2008-ban a felmérések már új érdeklődőkre hívták fel a figyelmet – írja az Ötvenentúl.hu.

A GfK felmérése egyértelműen rámutatott, hogy a korábbi évekhez képest az érdeklődés leginkább az idősebbek és a hölgyek körében nőtt meg. Míg 2007 szeptemberében a saját gépjárművel rendelkező megkérdezetteknek 19,6 százaléka jelezte váltási szándékát, addig a 2008 szeptemberében folytatott kutatás során már 23,4 százalék volt azon válaszadók aránya, akik saját bevallásuk szerint aktívan érdeklődni kívánnak a biztosítóváltás lehetőségeiről.

Becslések szerint ez tavaly mintegy 350 ezer ügyfél biztosítóváltását jelentette. Idén ez a tendencia tovább erősödött, a kötelező biztosítást vásárlók között az ár alapján választók aránya az év eleji 75-80 százalékról szeptemberre 95 százalékra nőtt.

Az idei azonban nemcsak a kötelezőt váltók magas aránya miatt lesz emlékezetes év. Idén a biztosításkötés módja is változást mutat. Míg a korábbi években az érdeklődők többsége az online biztosítási alkuszok szolgáltatásait főként tájékozódásra használta, addig idén a kalkulálóknak várhatóan már 80 százaléka az interneten köti meg új biztosítását.

felmérés kötelező GfK biztosítóváltás alkusz biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek