A hírügynökség által megkérdezett 38 szakértőből 14 állította azt, hogy emelkedhet a hordónkénti kurzus, tizenketten voksoltak oldalazó ármozgás, további egytucatnyian pedig a csökkenés mellett.

„A nyersolaj árfolyama ismét áttörheti a nyolcvandolláros határt, és az sem kizárt, hogy ezt követően a felsőbb régiókat is megcélozza a kurzus” – nyilatkozta a Bloombergnek Gerrit Zambo, a Bayerische Landesbank müncheni elemzője. Zambo – nem meglepő módon – a gyengélkedő dollárt jelölte meg várakozása indokául.

Az elemzői előrejelzéseknek ugyanakkor egyelőre szögesen ellentmondanak a pénteki események: a dubaji krízis kiváltotta befektetői pánik miatt ugyanis – a dollár erősödésével párhuzamosan – délelőtt 5,5 százalékkal esett a januári szállítású WTI könnyűolaj hordónkénti kurzusa, és már nem érte el a 74 dollárt sem.

Ekkora napon belüli esésre pedig ez év április közepe óta nem akadt példa, igaz, délutánra korrigált az árfolyam. Az északi-tengeri brent olajfajta ára pedig 2 százalékkal, 75,4 dollárig kúszott lejjebb a londoni árutőzsdén. BM