Pénz- és tőkepiac

Hitelfelvételről tárgyal az OTP

Az OTP Bank Nyrt. 150 millió euró összegű bankközi hitel felvételéről folytat tárgyalásokat – jelentette be a hitelintézet.

A megszervezésére főszervezőként a BNP Paribas, a Calyon, a Commerzbank Aktiengesellschaft, az Intesa Sanpaolo S.p.A. (egyben az ügylet koordinátora), a Standard Chartered Bank és az UniCredit Bank Austria AG kaptak megbízást.

A hitelkonstrukcióba az OTP Bank Nyrt. további fontos bankkapcsolati partnereit hívta meg. Az általános finanszírozási célokat szolgáló hitel futamideje 12 hónap, a kamat mértéke EURIBOR plusz 1,25 százalék.

Az OTP Bank Nyrt. nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált mérlegfőösszege 9504,1 milliárd, saját tőkéje pedig 1125,5 milliárd forint volt 2009 első félévének végén.

A cég pénteken teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit. iró József, az Erste részvényszakértője úgy véli, az OTP nettó eredménye tavalyhoz képest 25 százalékkal eshetett az időszakban, az elemző 37,7 milliárd forintra várja a profitot. Az idei első három negyedévre így 122 milliárd körül alakul a nettó eredmény a hazai vezető hitelintézetnél.

A szakértő szerint azonban az sem kizárt, hogy az egész éves nettó profit akár 30 milliárd forinttal elmarad majd a tervezett 150 milliárdos céltól, a hitelüket nem teljesítők arányának megugrása miatt ugyanis elképzelhető, hogy a banknak növelnie kell a céltartalék-állományát. A tavalyi átlagos 5 százalékhoz képest a második negyedben már 7 százalékra szökött a nem teljesítő hitelesek aránya, és Miró szerint ez a szám 10 százalék körül tetőzik a következő negyedévekben.

Az OTP a hónap elején közölte: 700 millió euró hitelt visszafizetett az OTP és a magyar állam között március 26-án kötött szerződés szerint felvett 1,4 milliárd euróból. A közleményben a pénzintézet kiemelte: a hitel célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat.

Standard Chartered Bank OTP UniCredit Bank Austria AG az Intesa Sanpaolo S.p.A. hitel BNP Paribas Calyon hitelfelvétel Commerzbank Aktiengesellschaft
Kapcsolódó cikkek