Pénz- és tőkepiac

Tévesen hisszük, hogy csökkent a pénztárak hozama

Egyelőre nem javult jelentős mértékben a pénzügyi tudatosság, és sokan a válság hatására sem fordítanak nagyobb figyelmet megtakarításaikra – ezt állapította meg a CIB Bank stratégiai partnere, az Aranykor Pénztárcsoport által indított, a lakosság pénzügyi tudatosságát és nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatos tájékozottságát vizsgáló felmérés.

Az Aranykor Pénztárcsoport kutatást indított annak érdekében, hogy kiderüljön: a válság hatására tájékozottabbá, tudatosabbá váltak-e az emberek a nyugdíjcélú megtakarítások terén. A felmérésből kiderült, hogy legtöbben a válság hatására sem változtattak megtakarítási szokásaikon. A válaszadók 59 százaléka mindent változatlanul hagyott, míg 24 százalék biztonságosabbnak ítélt megoldásokat keresett. Viszonylag sokan, 13 százalékuk mondta viszont azt, hogy egyáltalán nem rendelkezik megtakarításokkal.

Arra a kérdésre, hogy milyen nyugdíjcélú megtakarításokat ismernek, bár sokan említették a nyugdíjpénztárakat és a nyugdíj-előtakarékossági számlát, olyan megtakarítási formákat is megneveztek, melyek nem nyugdíjcélúak. Ilyen például az életbiztosítás, vagy a betétek. A magán és önkéntes pénztári megtakarítások jellemzőinek ismeretére vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján elmondható, hogy a válaszadók 87 százaléka tisztában volt a magánnyugdíjpénztár két legfontosabb ismérvével, azaz hogy a pályakezdőknek kötelező, valamint hogy a munkáltató a kötelező nyugdíjjárulék 8 százalékát utalja erre a számlára.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár három legfontosabb adottságát viszont – 30 százalékos adókedvezmény, 10 év után a hozam adómentesen felvehető, a havi megtakarítás mértéke rugalmasan, az egyéni igényekhez igazítható – már 22 százalékban nem ismerték, illetve 30 százalék a magánnyugdíj-pénztári szolgáltatásokhoz sorolta.

Egy további kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a pénztártagok 69 százaléka saját bevallása szerint a válság idején sem tudott nagyobb figyelmet fordítani nyugdíjpénztári megtakarításaira. Ennek ellenére 77,28 százalék értesült a tavalyi év hozamcsökkenéséről. Viszonylag sok válaszadó (21,8 százalék) azonban azt nyilatkozta, hogy nincs információja ezzel kapcsolatban.

Az idei év pénztári teljesítményére vonatkozóan már jóval kevesebb helyes válasz született. A válaszadók 70 százaléka nem rendelkezett információkkal erről, vagy azt gondolta, hogy a pénztárak idén is csökkenő hozamokat produkáltak. Csupán a válaszadók egyharmada tudta, hogy ebben az évben már többnyire pozitív hozamokat értek el a pénztárak. Az eredmények alapján összességében elmondható, hogy a megtakarítási lehetőségek és az ezzel kapcsolatos aktualitások, változások a válság ellenére sem kapnak nagyobb figyelmet.


magánnyugdíj-pénztár hozam adókedvezmény Aranykor COB nyugdíj
Kapcsolódó cikkek