Pénz- és tőkepiac

3,7 milliárd eurójába kerülhet az MKB tulajdonosának államosítása

Legalább 3,7 milliárd eurójába kerülhet az MKB tulajdonosaként a magyarországi bankszektorban is érdekelt BayernLB-nek a csődközelbe jutott Hypo Group Alpe Adria (HGAA) tegnap reggel végrehajtott államosítása.

Ausztria hatodik legnagyobb hitelintézetének megmentéséről a hét végén folytatott válságtanácskozás során jutott egyezségre Josef Pröll osztrák és Georg Fahrenschon bajor pénzügyminiszter, valamint Jean-Claude Trichet EKB-elnök és más érintett vezetők.

A minden régi és új tulajdonos számára jelentős költséggel járó akció révén a térség egészének pénzügyi rendszere szempontjából fontos szereplő menekülhet meg a csődtől. A tét nagyságát érzékelteti, hogy az egyik kisebbségi tulajdonos, a karintiai tartományi kormányzat egyedül 18 milliárd eurónyi garanciát vállalt a bank kinnlevőségeire.

A HGAA vesztét elemzők szerint a balkáni országokban indított üzletek okozták, amelyeknek vélt növekedési potenciálja miatt a bajor tartományi bank 2007-ben többségi tulajdonrészt vásárolt a karintiai bankban. A BayernLB akkori igazgatótanácsi elnöke, Werner Schmidt ellen máris vizsgálatot folytat a müncheni államügyészség, mondván: a bankár tudta, hogy az 1,7 milliárd eurós vételár 400 millióval magasabb a reálisnál.

Ennél azonban egy nagyságrenddel nagyobb, akár hatmilliárd euró is lehet a tavaly 14,8 milliárd eurónyi közpénzből szanált, 94 százalékban tartományi tulajdonban lévő bajor bank teljes vesztesége – derül ki egy kiszivárgott belső jelentésből. A BayernLB már november 10-én jelezte, hogy – a Hypo kockázatos hiteleire elkülönített összegek miatt – több mint egymilliárdos veszteséggel zárja 2009-et.

A HGAA sokak szerint „feneketlen hordónak” bizonyulhat az új tulajdonos, a bécsi kormány számára. Valószínű ugyanis, hogy a BayernLB, Karintia, a Grawe és az osztrák állam által összeadott 1,5 milliárdos tőkejuttatás és a többmilliárdos likviditási ígéretek nem lesznek elegendők a bizonyára még előkerülő újabb „aknák” hatástalanítására.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

EKB államosítás pröll Trichet Hypo Group Alpe Adria MKB HGAA BayernLB
Kapcsolódó cikkek