Pénz- és tőkepiac

A Citigroup támadói ügyében vizsgálódik az FBI

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Nyomozóiroda vizsgálatot folytat egy a múlt nyáron indított hacker támadás ügyében, amelynek eredményeképpen a Citibank állítólag több tízmillió dolláros veszteséget szenvedett el.

A múlt nyáron végrehajtott cybertámadás vélhetően egy orosz bűnszövetkezethez köthető. Egyelőre nem tudni, hogy a hackerek saját maguk irányították a műveleteket vagy harmadik felet is bevontak az akcióba. A támadássorozat keretében a Citibankon kívül két másik szervezetet, köztük egy amerikai kormányügynökséget is megtámadtak – számol be a The Wall Street Journal kormányzati informátorokra hivatkozva.

A lap tudni véli, hogy a Citibank több tízmillió dolláros veszteséget szenvedett el a hackerek akciói következtében, ezt azonban a pénzintézet illetékese kategorikusan cáfolta. Az FBI jelenleg nyomoz az ügyben. A lap úgy tudja, a támadás olyan kifinomult volt, hogy több napig tartott a veszély elhárítása.

A múlt évben az online támadásokból adódó veszteségek 260 millió dollárt tettek ki a Szövetségi Nyomozóiroda adatai szerint. Egy korábban a Fehér Házban dolgozó biztonsági szakértő megfogalmazása szerint a szervezetek ellen végrehajtott cyber támadások járványos mértéket öltöttek. 

Citibank támadás cyber FBI hacker
Kapcsolódó cikkek