Pénz- és tőkepiac

A Wells Fargo is visszafizeti a kölcsönt

A Wells Fargo is csatlakozott riválisaihoz, és bejelentette, hogy 10,4 milliárd dollárnyi részvényt bocsát ki. Annyi bizonyos, hogy a TARP alapba fizet vissza a negyedik legnagyobb amerikai eszköz és betét állománnyal rendelkező hitelintézet, ahonnan 25 milliárd dollárt kapott tavaly.

Szakértők szerint a kölcsön visszafizetését általában szívesen látják a bankok befektetői, és jellemzően ilyenkor nő a betéteikben elhelyezett pénzmennyiség. A Wells Fargo árfolyama tegnap 8 centet emelkedett 25,49 dollárra.

A kaliforniai bank tőkefedezeti mutatója (Tier-1) a harmadik negyedévi 5,2 százalékról év végére 6,2 százalékra emelkedik – tette közzé várakozását a Wells Fargo. A bank nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a visszafizetéssel saját befektetőinek, és az amerikai állampolgároknak az érdekeit kívánja szolgálni.

A Wells Fargo a részvénykibocsátás mellett 1,35 milliárd dollárnyi részvényt ad még el, valamint, egyéb eszközöket is értékesít, amelyekért 1,5 milliárd dollárt tervez beemelni. Külön nyilatkozatban hozta nyilvánosságra a bank, miszerint 23 százalékos tulajdont vásárol a Prudential Finance brókerházban. A Wells Fargoval együtt szinte az összes amerikai nagybank elkezdte törleszteni állami tartozását: a Citigroup tegnapi bejelentése mellett, két hete a Bank of America és a JPMorgan jelezte, hogy kivonul a TARP-ból.

Prudential Finance Wells Fargo TARP
Kapcsolódó cikkek