Pénz- és tőkepiac

Átrendeződhet a kötelező-piac

Átrendeződést hozhat az idei, utolsónak kikiáltott kampány a kgfb-piacon. A legtöbb szerződést a piacvezető Allianznál kötötték, de ügyfélszerzésben az Uniqa áll az élen, a nagy vesztes pedig a szerződéskötéstől eltiltott Wabard lehet.

Bár még e hónap végéig megköthetik az új biztosítóval a szerződéseket az ügyfelek, az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány eredményei már elég világosan látszanak.

Az autósok múlt keddig mondhatták fel ugyanis meglévő szerződéseiket, hogy helyettük újat kössenek, és szakemberek becslései szerint legalább egymillió ügyfél így is tett. Igaz, a felmondók több mint negyede végül nem lett hűtlen a jelenlegi biztosítójához, hanem ugyanott kötött új szerződést – csak olcsóbban.

Ami már szinte biztosnak látszik: az idén még nagyjából 130 milliárd forintos díjbevételű kgfb-piac jövőre kisebb lesz. „A legnagyobb biztosítók a pozícióik megtartását csak óriási átlagdíjcsökkentéssel tudták biztosítani, és ez leértékelte az állományukat” – mondja Bravik Attila, a CLB Független Biztosítási Alkusz helyettes ügyvezetője. A jövő évi átlagtarifák nagyjából 20 százalékkal alacsonyabbak a 2009-eseknél, a Netrisk.hu számításai szerint 24 600 forintos átlagdíjon kötöttek az ügyfelek kgfb-t.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Uniqua clb biztosítási alkusz Allianz kötelező biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek