Pénz- és tőkepiac

Csak diszkont áron "kapott pénzt" a Citigroup

Borús hangulat uralkodott a tengerentúli bankszektorban a tegnap esti kereskedés során, hisz csak igen nyomott áron tudta a Citigroup levezényelni friss részvénykibocsátását - jelenti a Cashline.

Mindenesetre sikerült 17 milliárd dollárnyi új tőkéhez hozzájutnia, amiből a TARP program során kapott hitelt fizeti vissza az amerikai kormányzatnak. Elgondolkodtató azonban, hogy értesülések szerint a részvényeket lejegyző befektetők csak jelentős diszkont mellett, 3,15 dolláros árfolyamon voltak csak hajlandóak pénzt "adni" a cégnek. Ez a hír egyből be is épült a Citi tegnapi árfolyamába. Ennek hatására állítólag az amerikai pénzügyminisztérium is letett azon szándékéról, hogy eladásra kínálja a saját pakketjét. Ezek szerint ők még bizakodóak a Citi-sztorit illetően, bár most már az arab befektetők is folyamatosan hátrálnak ki az amerikai banki befektetéseikből.

De leminősítések is borzolták a kedélyeket, hisz Meredith Whitney lefelé módosította mind a Goldman Sachs, mind a Morgan Stanley következő két évben várható eredményszintjét. A Goldman esetében jelentősen rontotta a számokat, hisz 2010-re a korábbi 21,73 dolláros EPS szintről 16,75-re, 2011-ben pedig az előző 24.04-ről 20,60 dollárra csökkentette a saját várakozását. Whitney az elmúlt hetekben amúgy is egyre borúsabb képet festett a részvénypiacok jövőbeni kilátásait illetően, hisz szerinte a mostani optimista hangulat túlzó, elszakadt a valós folyamatoktól, illetve az amerikai bankoknak újabb viharokkal kell majd szembenézni a következő időszakban.

Kitett magáért a Research in Motion (RIM), hisz a tegnap esti zárást követően a vártnál jobb harmadik negyedéves számokat tett közzé. A Blackberry gyártója 1,10 dolláros EPS nyereség 30 százalékkal múlta felül a tavalyi év hasonló időszakát, de az árbevétel soron is (3.92 milliárd dollár) majdnem 40 százalékos javulást látni a bázis időszakhoz képest. Természetesen ezt vissza is tükrözte a zárás utáni kereskedés, hisz 12 százalékkal ugrott meg a részvények árfolyama.

De az Oracle sem akart lemaradni, hisz a világ második legnagyobb szoftvergyártója is enyhén emelkedő eredmény és árbevétel szintről adott hírt az elmúlt negyedévet követően. A cég eredményét sokan követik figyelemmel, hisz a szoftver értékesítések emelkedése jó fokmérője lehet az IT iparág állapotának.

Azért arról sem szabad megfeledkezni a technológiai multiknál, hogy jelentős árbevételeket realizálnak a nemzetközi piacokon, és az elmúlt negyedévek gyengülő dollárjának köszönhetően egységnyi terméken magasabb dollár alapú bevételt tudnak realizálni, ami persze javítja a kimutatásokat, na meg versenyelőnyre is tesznek szert az amerikai multinacionális cégek számos riválisukkal szemben.

részvény RIM Goldman Sachs oracle Morgan Stanley Citigroup leminősít Whitney Citi
Kapcsolódó cikkek