Pénz- és tőkepiac

Hitel a legszegényebbeknek

A Nobel-díjas bangladesi professzor szerint a fejlett országokban is kell a mikrokölcsön

A fejlett országokban is szeretné elterjeszteni a „szegények bankjaként” ismert mikrohitelezés gyakorlatát Muhammad Junusz. A bangladesi közgazdászprofesszor, aki az általa a dél-ázsiai országban létrehozott Grameen Bankkal közösen 2006-ban béke-Nobel-díjat kapott, már 43 országban segített beindítani hasonló kezdeményezéseket a mélyszegénységben élők felemelésére – de egyúttal profitot is termelve.

Mindenkinek joga van a hitelhez – nyilatkozta a Spiegel Online-nak Junusz, aki szerint a hagyományos kereskedelmi bankok mai hitelezési gyakorlata egyenlő a „pénzügyi apartheiddel”.

A hitelekért cserébe megkövetelt fedezet és papírmunka eredményeként, illetve azon keresztül, hogy bizonyos összegnél kisebbel a bankok nem is foglalkoznak, a társadalom nagy részét megfosztják az értelmes hitelfelvétel lehetőségétől. Junusz szerint ez nem csupán a fejlődő országokban van így, hanem a fejlettekben is, ahol a koldusoknak, hajléktalanoknak, munkanélkülieknek vajmi kevés lehetőségük van révén kitörni elkeserítő helyzetükből.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság Szegények Bankja mikrohitelek
Kapcsolódó cikkek